Kazánok és kémények nélküli ház épül a volt kispiac területén - Mégsem fáznak majd a lakók

2018. január 18. csütörtök 15:46

Kazánok és kémények nélküli ház épül a volt kispiac területén - Mégsem fáznak majd a lakók

Jó ütemben folynak a munkálatok a Búza téri egykori kispiac területén, s ha minden a tervek szerint halad, akkor idén tél elején átadhatják azokat a lakásokat, amelyek teljesen saját maguk állítják elő a fűtési energiát. A beruházást végző cég projektvezetője szerint hatalmas az érdeklődés az újfajta technológiát felhasználó otthonok iránt.

Javában zajlanak a munkálatok az egykori kispiac területén, a Béri-Balogh Ádám és a Koller utca környékén. Amint arról korábban már beszámoltunk, a terület fejlesztését végző Minerva-Udvar Kft. élén tavaly változás történt, az új tulajdonosok pedig nekiláttak a régóta parlagon terület beépítéséhez.

Vásárhelyi Balázs projektvezető lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az egykori kispiac déli területén kivájt gödörben jelenleg a geotermikus talajszondák furatait alakítják ki, így teremtve elő a szükséges energiát a megépítendő lakások fűtéséhez.

- A bemérés eredményeként az eredetileg tervezett 18 darab, százméteres furat helyett 40, ötvenméteres furatot használunk, mert így gyorsabban tudunk haladni - közölte, hozzátéve, hogy a talajszonda működésével kapcsolatban sok a tévhit. Az egyik vélekedés szerint a szonda segítségével felhozzák a talajból a melegebb vizet és azt hasznosítják, de ez nem így van.

- Lent, 50-60 méteren 15-16 fokos víz található, ám a most épülő házakba telepítendő speciális, csaknem húszmillió forintot érő kazán a hőmérséklet-különbséggel állít elő fűtési energiát, nyolcszor hatékonyabban, mint egy villamos kazán, és háromszor hatékonyabban, mint egy gázkazán - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a zárt rendszerben folyamatosan cirkulál a lenti, 15 fokos víz és a fenti, magasabb hőmérsékletű víz, a két hőfok közötti különbségből állítva elő a fűtési energiát.

A ház maga egyébként ugyanúgy néz majd ki, mint egy hagyományos épület, azonban a lakásokban a padlófűtésen kívül mennyezetfűtés is lesz, viszont klímaberendezés egyetlen egy sem, ahogyan nem lesz ferongáz, gázkazán és kémény sem, hiszen törekedtek a zéró emisszióra.

Fogynak a lakások

Vásárhelyi Balázs kérdésünkre elárulta, hogy december utolsó heteiben kezdték el a lakások értékesítését, amelyek nem várt gyorsasággal fogynak.
- Minden nap két-három-négy komoly érdeklődés van, amiből egy foglalás történik. Így tehát gőzerővel zajlanak a jogi munkák. Az ötletünk, hogy ilyen energiatudatos építkezésbe fogunk, nagyon szöget ütött az emberek fejébe és akár befektetési céllal, akár saját használatra veszik, nagyon jó néven veszik ezt a fajta gondolkodást.

A szakember reményei szerint februárban elkezdődhetnek az alapozási munkák, bár a beruházás tervezett végső határideje a kivitelezésen múlik. Márciustól felgyorsulhat az építkezés, nyár végére szerkezetkészen, tél elejére pedig kulcsrakészen szeretnének állni.

Maga a terület fejlesztésének első ütemét, a lakások átadását 2019-re tervezik befejezni, bár a teljes beruházás és az egykori kispiac átépítése 2020 nyarára készülhet el. A tervek szerint a mostani, Búza téri termelői piacot átköltöztetnék a régi piac helyére, amely kétfunkciós lesz: a területen parkolóhelyeket hoznak létre, ugyanakkor a vásárok idején a helyszínt könnyen átalakíthatják vásártérré.

A projekt keretében első körben hetven lakás épül, és ugyanannyi mélygarázst is építenek, emellett több mint hétszáz négyzetméteren üzlethelyiségeket alakítanak ki, sőt, játszóteret is létrehoznak a gyerekek részére. A beruházás teljes költsége megközelíti az 500 millió forintot.

 

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva