Karc FM: megéri ráhangolódni, Baranyában is fogható a helyi híreket is közlő rádió

2018. október 17. szerda 08:00

Karc FM: megéri ráhangolódni, Baranyában is fogható a helyi híreket is közlő rádió

Nem kell függetlenséget hazudni, de objektívnek kell lenni! - nyilatkozta lapunknak Gajdics Ottó (képünkön), a Karc FM ügyvezető-főszerkesztője. A megyénkben a 94.6-os frekvencián fogható, helyi vonatkozású híreket is közlő rádió vezetője a hallgatóknak azt üzente, használják a Karc FM-et arra, amire szánták: beszélgessenek, vitázzanak közös ügyeinkről. 

 

- Egy korábban megszűnt rádió hullámhosszán október 15-től a megyénkben is megszólalt a Karc FM. Tud mást adni egy rádió, mint a piacon elérhető többi adó?

- Többet tud adni, a Karc FM ugyanis nem közszolgálati és nem kereskedelmi adó, hanem egy harmadik törvényi besorolás alá esik. Ennek az a neve, hogy „közösségi műsorszolgáltató". Ez az előbbi kettőnek olyan keveréke, ami a közszolgálatihoz képest oldottabb műsorvezetést tesz lehetővé, a tartalmak kiválasztásában is szabadabbak vagyunk, de a közszolgálati jelleget mégis megtartjuk. Olyan tartalmakat igyekszünk előállítani, ami segíti hallgatóinkat a saját, hétköznapi döntéseik meghozatalában.

- Országos rádióként mennyire figyelnek a helyi vonatkozású hírekre?

- Kiemelten, hiszen naponta négy órában csak a megyét érintő információkat sugároz a rádió. Hétköznap 12 és 16 között, hétvégén pedig 13 és 17 óra között megyei blokk lesz hallható a csatornán, megéri tehát ráhangolódni, hiszen pont ez a különlegessége.

- A függetlenség és az objektivitás feltételezi egymást?

- Nem hiszek abban, hogy lenne „függetlenség", hiszen az ember ezer szállal kötődik a legkülönbözőbb helyekhez. Azok hangsúlyozzák a függetlenséget, akik nem merik nyilvánosan bevallani, hogy hova vannak bekötve. Nekünk ez nem kérdés. Bátran vállaljuk a konzervatív értékrendet, ez ugyanis a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy van egy politikai közösség, amelynek mi műsort készítünk. Az objektivitás ezzel szemben egy szakmai kritérium. A vitás kérdésben be kell mutatni mindegyik álláspontot, aztán majd a hallgató eldönti, kinek volt igaza. Ez a hallgatói bizalom alapja. Mások vagyunk, különbözően gondolkodunk, de az a tapasztalat, hogy a társadalom nagy része hajlandó bizonyos kérdésekben a pártpolitika fölé emelkedni az ország, az utódaink, unokáink, a jövőnk érdekében. A hallgatóknak azt üzenem, használják a Karc FM-et arra, amire szánták: beszélgessenek, vitázzanak közös ügyeinkről.

- Az értéksemlegesség hirdetése átverés?

- Az. Elsősorban magát veri át az, aki erről beszél. Ez is egy „politikailag korrekt" találmány. Azt szolgálja, hogy az érintett eltakarja, hogy hova is tartozik. Ha például én keresztény kultúrkörben nevelkedtem, és nem röhögöm ki a minisztert, aki azt mondja, hogy a tízparancsolat betartásával sok népbetegség megelőzhető lenne, hanem komolyan veszem, és - bár nem tudom betartani minden pontját minden nap - megpróbálok úgy élni, akkor máris beljebb vagyunk a tekintetben, hogy a saját és a közösségem ezeréves értékrendje mellett álltam ki. Nem akarok ettől független - vagyis értéksemleges - lenni!

 

EQM