Jövőre jönnek az elektromos buszok, már építik az üzemeltetésükhöz kellő töltőállomást

2018. december 13. csütörtök 10:03

Jövőre jönnek az elektromos buszok, már építik az üzemeltetésükhöz kellő töltőállomást

Pécs önkormányzata egymilliárd-hétszázmillió forint pályázati támogatást nyert el elektromos buszok vásárlására, s az üzemeltetésükhöz szükséges műszaki háttér kiépítésére. Ez utóbbi már megkezdődött, a közeljövőben pedig sor kerülhet az új járművek beszerzésére is. 

 

Páva Zsolt polgármester a beruházás háttere kapcsán úgy vélekedik, a vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projekt eredményeképpen a helyi közösségi közlekedésben jelen lévő, elöregedett, korszerűtlen és környezetszennyező járművek egy részét elektromos járművekre cserélik.

A beruházás eredményeképpen beszerzendő nyolc busz a pécsi közösségi közlekedés kibocsátását jelentős mértékben redukálni képesek.


- A projekt két fő elemet tartalmaz, az elektromos buszok töltő-kiszolgáló infrastruktúrájának megépítését, illetve a buszok beszerzését. A pályázat tényleges fizikai megvalósítása a töltő infrastruktúra kiépítésével novemberben kezdődött meg a TÜKE busz telephelyén, a munkák várhatóan 2019 májusában fejeződhetnek be. A kapcsolódó buszbeszerzés a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály döntésének függvényében hamarosan megindulhat - fejtette ki a polgármester a projekt tervezett ütemezése és feladatai kapcsán.


Dr. Páva Zsolt összegzésként elmondta: bízik benne, hogy a beszerzendő buszoknak és az új infrastruktúrának köszönhetően a szolgáltatás minősége javul, valamint a környezetvédelmi előírások teljesítése is sikeres lesz.

Forrás: Pécs önkományzata