IV. Béla tanácsadói voltak a csapatok az OKPV döntőiben

2017. február 15. szerda 11:30

IV. Béla tanácsadói voltak a csapatok az OKPV döntőiben

A Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers csapata által negyedik alkalommal szervezett Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) regionális fordulóit szombaton tartották az ország négy városában (Székesfehérvárott, Miskolcon, Pécsett és Budapesten). Harminc csapat mérettette meg magát, amelyek közül a tizenkét legjobb jutott tovább a márciusi budapesti döntőbe, köztük pécsiek is.

Az esettanulmány megoldásán alapuló háromfordulós verseny során a középiskolás diákok csapatokat alkotva dolgoznak fel egy-egy történelmi döntési helyzetet. Az adott szituációban tanácsadóként mérlegelik a lehetséges kimeneteket, majd javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket érvekkel kell alátámasztaniuk. A versenyzőknek idén IV. Bélának kellett tanácsot adniuk az 1240 decemberében fenyegető tatár támadások ellen. Az esettanulmányt valamennyi csapat 72 órával a döntő előtt kapta meg, amelynek megoldását a helyi tanintézmények (egyetem, középiskola) elismert oktatóiból és a szervezők képviselőiből álló szakmai zsűri előtt kellett prezentálniuk.

„Azt látjuk, hogy az OKPV népszerűsége töretlen a diákok körében, országszerte közel 170 csapat jelentkezett a versenyre, ami magasan meghaladta a várakozásainkat. A regionális fordulókban kiderült, hogy ismét nagyon erős a mezőny, a diákok évről évre jobban teljesítenek. A zsűri nagy örömére a csapatok egyre kreatívabbak, ami nemcsak a megoldásokban, hanem a prezentációk előadásmódjában is megmutatkozott" - mondta Pataki Nikoletta, az OKPV szervező csapatának vezetője.

A döntőre továbbjutó csapatokat a zsűri által adott pontok és az egyes helyszíneken résztvevő csapatok számának súlyozásával határozták meg. A legjobb 12 csapat a március 11-i országos döntőn méretteti meg magát újra, amelynek a Mathius Corvinus Collegium ad otthont.

Pécsi regionális döntőről továbbjutott csapatok:

● Cryptex (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola) - Kocsis Krisztina, Marzsovszky Sára, Sevaracz Luca

● TörténÉszek (PTE Gyak. Ált. Isk. Gimn.) - Perlaki Luca, Molnár Réka, Bánki Réka

Forrás: Mathias Corvinus Collegium