Isten tűzoltóját köszöntötték a baranyai lánglovagok és a kéményseprők

2019. május 05. vasárnap 08:40

Isten tűzoltóját köszöntötték a baranyai lánglovagok és a kéményseprők

Szent Flórián, „Isten tűzoltója", a tűzoltók és a tüzes mesterségek - a kéményseprők, a pékek, a serfőzők, a kádárok, a fazekasok, a szappanfőzők és egyes helyeken a kovácsok - képviselőinek a védőszentje, aki előtt május elején a tűzoltók és a kéményseprők is fejet hajtanak. Így történt ez Baranya megyében is, valamennyi tűzoltóparancsnokság székhelyén megemlékeztek Szent Flóriánról. 

 

 

Flórián alakja a tűztől való félelemhez, rettegéshez kapcsolódik, de a szakma számára olyan értékeket jelent, amelyek a tüzes munka lényegi elemeit fejezik ki: az állhatatosságot, a becsületet, tisztességet, bajtársiasságot, az embertársak megsegítését. Katona volt, de a tűz ellen küzdő ember jelképe lett, szentté avatták emberségessége, hősies bátorsága miatt. Olyan példakép, aki önfeláldozó magatartásával kitűnt kortársai közül, hősiessége ma is tiszteletet parancsol.

Baranya megyében több ünnepséget is szerveztek, Pécsett a szolgálatban lévő állomány a Flórián téri szobornál, majd az Igazgatóság épülete előtt sorakozott fel, ahol koszorút helyezett el Karsa Róbert tűzoltó ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Blesz Tibor a Baranyai Kéményseprők Ipartestületének titkára, valamint Bodor Csaba a Baranya Megyei Tűzoltó és Katasztrófaelhárító Szövetség elnöke.

Az ünnepi beszédet Dr. Sárkány Sándor tűzoltó százados, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője tartotta.

Mohácson May Károly tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő mondott beszédet. 1847. április 17-én hatalmas tűzvész pusztított Szalontán - kezdte ünnepi beszédét a felügyelő.

A település másodjegyzőjét ekkoriban úgy hívták, hogy Arany János. A tűz ami szülővárosának jelentékeny részét elpusztította, életének egyik legmegrendítőbb élménye lett. Néhány nappal később hosszú levelet írt a történtekről barátjának, Petőfi Sándornak.

A tűzoltósági felügyelő e levél tartalmát idézte fel a jelenlevőknek. Emlékeztessenek minket ma Arany János sorai arra, milyen veszélyes munkát végeznek a tűzoltók. Egyben legyen a mai megemlékezésünk egyúttal főhajtás is, tisztelgés azok előtt, akik állampolgárként, önkéntes vagy hivatásos tűzoltóként szolgálták, szolgálják embertársaikat. Gondoljunk hálával azokra, akik egészségüket, életüket áldozták azért, hogy mások életét, javait megmentsék - zárta gondolait May Károly.

Forrás: Katasztrófavédelem