Ilyen az idei balatoni nyár: kristálytiszta víz, ingyenes strandok – No, de mennyi a lángos?

2024. június 20. csütörtök 09:52

Ilyen az idei balatoni nyár: kristálytiszta víz, ingyenes strandok – No, de mennyi a lángos?

A Balaton idén sem okoz csalódást a nyaralóknak vagy azoknak, akik csak elugranak a tóhoz egy napra lehűlni kicsit. A víz minősége kifogástalan, a strandok rendben vannak, és a már szokásosnak mondható álhírek ellenére továbbra is bőven találhatók olyan partszakaszok, ahol ingyenes a fürdőzés. A csillagászati összegű lángos és fagylalt is csak riogatás: nyilván minden drágább a Balcsi partján az átlagosnál, de egyáltalán nem megfizethetetlen a kínálat, nagyjából azokra az árakra számíthatunk, mintha Pécs belvárosában ülnénk be valahova.


A Pécsről érkező vonat rendszeresen utasokkal telve fut be Fonyódra, de ezt követően egyelőre nem kell elviselhetetlenül nagy tömegre készülniük a Balatonra érkezőknek.

Június végén, hétköznapokon még bőven találtunk árnyékos helyeket Fonyód azon két szabad- és a fizetős strandján, ahol jártunk. A Vigadó téren, a kikötő szomszédságában sem tapasztaltunk tumultust, nem kellett közelharcot folytatni az asztalokért.

Hétvégén felpörgött az élet, de elviselhetetlen tömeg akkor sem volt. Nyilván, ahogy közeledik a főszezon, élénkül majd a forgalom a parton.

A Balatont immár rendszeresen és módszeresen próbálják lejáratni, ennek a kampánynak a része a megfizethetetlen árakról szóló hírek terjesztése, amelyek általában egy-egy kiragadott, valóban pofátlanul drágán dolgozó vendéglátóhelyet emelnek ki.

Ennek „köszönhetően" hiszik el sokan, hogy 2000 forint alatt nem kapható lángos a Balatonnál, de a híresztelések alapján egy gombóc fagylaltért is rengeteget elkérnek.

Ez persze nem így van. Nyilván, a Balcsin gyakorlatilag minden helyen többet kell fizetni az átlagosnak mondhatónál (és ez mindig is így volt), de a budapesti vagy sok esetben a pécsi belvárosi árakkal összevetve már egyáltalán nem számít drágának az itteni kínálat. Nézzük tehát, hogy mi a valóság!

Badacsonyban 950 forintot kérnek egy sima, 1850 forintot pedig egy sajttal és tejföllel felturbózott lángosért. Egy gombóc fagyi ára általában 500-600 forint.

Balatonfenyvesen tíz dekagramm hekkért 660, ugyanennyi sült kolbászért 750 forintot kell kicsengetni.

A halászlé 2000-2500, a babgulyás 2000 forintba kerül. Az itteni éttermek többségében hétköznap menüzni is lehet, ennek ára szinte mindenütt kétezer forint alatt marad.

 Igaz, nem túl nagyok az adagok, de ez már igazán megfizethető ár. Egy korsó Pécsi Prémium Lager sör (természetesen vágytunk az otthoni ízekre, ezért ezt választottuk) ára 900 forint, de az üveges Arany Ászokot 700 forintért is kaphatjuk, igaz, nem a parthoz közel.

A Balaton déli oldalán nagyjából 2300 forinttól kaphatunk pizzát, 1600 forinttól indulnak a hamburgerek.

 Aki spórolni szeretne, az ismert nagyobb üzletekben a szokásos ugyan valamivel magasabb, de még elviselhető áron megkaphatja az ételeket és az italokat, és persze otthonról is vihető az ellátmány, bár tapasztalataink szerint egyre kevesebben kerekednek fel hűtőtáskákkal.

Fonyód és Fenyves kifejezetten rendezett képet mutat, rengeteg virág is díszíti a közterületeket. Aki teheti, mindenképpen töltsön el néhány napot a Balatonnál!

Palotás Péter