Így alázzák a takarítókat: az egyik bevásárlóközpontban még a borravalót is sajnálják tőlük

2017. március 20. hétfő 14:19

Így alázzák a takarítókat: az egyik bevásárlóközpontban még a borravalót is sajnálják tőlük

Megalázó és jogtalan módon bánnak egyes helyeken a takarítókkal - számolt be tapasztalatairól munkatársunknak egy pécsi hölgy. Mint elmondta, akad, ahol négyórás fizetés mellett várnak el normál esetben hat-nyolc óra alatt teljesíthető munkát, szabadságról pedig sokan álmodni sem mernek. Az egyik bevásárlóközpontban pedig elveszik a borravalót a mosdót rendben tartó takarítóktól.

Nagy port kavart a hírportálunkon nemrég megjelent írás a takarítók helyzetéről. A cikk az egyik cég felmérésének eredményét ismerteti, amely szerint manapság akár 180-200 ezer forintot is fizetnek a tisztítási munkákért. A szakmát pedig hatalmas munkaerőhiány jellemzi, főként Budapesten és Dunántúlon.

A közösségi oldalon többen jelezték, nem csoda, hogy kevés a takarító, a valóságban ugyanis a fent jelzettnél lényegesen kevesebb fizetést kapnak. Egyik pécsi olvasónk külön meg is kereste szerkesztőségünket, hogy ismertesse a takarítók sanyarú helyzetét. Megalázásról és túlterheltségről beszélt.

„Nincs elismerve a takarító szakma”

Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke lapunk megkeresésére közölte, a hatalmas munkaerőhiány miatt a cégek többsége már nincs abban a helyzetben, hogy lehetetlen feltételek között alkalmazzon takarítókat. Ennek ellenére - folytatta - emberi hiányosságok miatt persze előfordulhatnak ilyen esetek.
- Komoly probléma, hogy nincs elismerve, megbecsülve a takarító szakma, a megrendelők egy jelentős része nem akar a mostaninál több pénzt adni a munkát végző cégeknek - mondta.

- Általában négy vagy hat órában foglalkoztatják a takarítókat, de gyakran elvárják, hogy ennyi idő alatt egy tejes munkanap feladatait elvégezzék - kezdte a neve elhallgatását kérő nő, aki jelenleg is ebben a munkakörben dolgozik. - Jellemző, hogy az iskolákban már nem kérnek nagytakarítást a tanítási szünetekben, helyette a napi munkavégzés során kell ezeket a feladatokat elvégezni, például ablakot tisztítani - tette hozzá.

Ennél is komolyabb gond - tette hozzá -, hogy viszonylag gyakran előfordul, hogy késve vagy egyáltalán nem kapják meg a fizetésüket. Sőt, akad, ahol a borravalót is sajnálják tőlük, pedig általában minimálbéren foglalkoztatják őket.

- Korábban az egyik pécsi bevásárlóközpontban dolgoztam, ahol a mosdók tisztán tartása is a feladatok közé tartozott. Ha elégedett volt a vásárló, előfordult, hogy az elvártnál is több aprópénzt adott a használat után. A borravalót azonban minden esetben elvették tőlünk. Az egyik volt kollégám, aki nagy szegénységben élt, egyszer eltette ezt a pénzt, másnap már nem kellett jönnie, lopás miatt kirúgták - idézte fel az esetet.

Egy pécsi hipermarketben pedig a papíron éppen szabadságon lévő takarítókat is rendszeresen dolgoztatták, máshol pedig a családi adókedvezményt nem akarták érvényesíteni a dolgozók számára.

A hölgy abban reménykedik, ha szélesebb körben is ismertté válik, mit művelnek egyes helyeken a takarítókkal, talán változhat a helyzetük és végre őket is emberszámba veszik.

Képünk illusztráció.


Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva