Hűtőház és logisztikai központ épült Birjánban

2015. november 25. szerda 14:16

Hűtőház és logisztikai központ épült Birjánban

Átadták a hűtött termékek forgalmazásával foglalkozó Novro Kft. mintegy 600 millió forintból épült hűtőházát és logisztikai központját a baranyai Birjánban szerdán.

A háromnegyed hektáros területen fekvő 1500 négyzetméteres ingatlan egy 600 tonna tároló kapacitású hűtőrészleget, húsfeldolgozót, csomagolót és irodákat foglal magában.

Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az eseményen azt mondta: Birján jó példája annak, miként lehet egy települést összefogással, kemény munkával, a források hatékony felhasználásával élhetővé, sikeressé tenni.

Kiemelte, hogy a mintegy félezer lakosú községben 31 vállalkozás működik, közülük 3 árbevétele meghaladja az évi 3 milliárd forintot, alkalmazottaik összlétszáma pedig a 150-et.

Kitért arra, hogy Birjánban a szociális támogatási formák keretében a Start munkaprogramban is ösztönzött agrártevékenységet folytatnak, amelynek köszönhetően több ezer tonna zöldséget értékesítenek Pécsett és környékén.

Az államtitkár szólt arról, hogy a község élén 17 éve álló Novreczky János József polgármester, továbbá a képviselőtestület tagjai társadalmi megbízatásban, ellentételezés nélkül látják el feladatukat, ezzel az elmúlt években mintegy 100 millió forintot takarítottak meg Birjánnak.

Rákossy Balázs hozzátette, hogy a község a helyi adóbevételek jelentős részét infrastrukturális fejlesztésekre fordította, kedvező környezetet teremtve a vállalkozásoknak, növelve a község vonzerejét a fiatalok, a családosok körében.

Az államtitkár az eseményen felolvasta Orbán Viktornak erre az alkalomra írt levelét, amelyben a miniszterelnök hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el, amikor látja, Magyarországnak nemcsak a nagyvárosai, hanem a községei is a fejlesztés, a fejlődés útjára lépnek.

A most átadott hűtőház és feldolgozóüzem azt mutatja, hogy Birján megértette az idők szavát: ahelyett, hogy egy majdani lehetőségre várt volna, kellő merészséggel, jövőbe vetett bizalommal és a választók javát szolgáló vezetéssel belevágott a megvalósításba - jegyezte meg a kormányfő.

Novreczky János József polgármester, a Novro Kft. tulajdonosa az MTI-nek elmondta, a cég 1993 óta családi vállalkozásként és jelenleg 50 alkalmazottal működik, az általuk forgalmazott termékekből a hazai piacon kívül Romániába, Horvátországba és Lengyelországba is szállítanak.

Hozzáfűzte, hogy a birjáni központú társaság 2013-ban nettó 4 milliárd, tavaly 4,5 milliárd forint árbevételt ért el, idén ennél kevesebbet várnak.

Megjegyezte, a 134 millió forintos európai uniós támogatással épült logisztikai központra azért volt szükség, hogy egy helyen végezhessék eddig több ingatlanban folytatott tevékenységüket, s ezzel csökkentsék a költségeiket.

 

MTI - Fotó: Sóki Tamás/MTI