Hosszú volt az út hazáig, hát lopott egy bringát

2020. május 18. hétfő 09:20

Hosszú volt az út hazáig, hát lopott egy bringát

A Szigetvári Járásbíróság a napokban tárgyaláson kívül meghozott büntetővégzésével egy férfivel szemben lopás miatt 50.000 forint pénzbüntetést szabott ki. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019. március 5. napján 10 óra körüli időben a vádlott Szigetvárról Nagypeterdre utazott autóbusszal.

Nagypeterdről gyalogosan indult katádfai lakóhelyére. Amikor elhaladt egy nagypeterdi háznál lévő kerékpártároló előtt, észrevette a H. T. sértett tulajdonát képező, lezárt Mountainbike típusú kerékpárt.

A vádlott úgy döntött, hogy a kerékpárt magával viszi. Először egy nagypeterdi asszonyhoz csöngetett be, akinek azt állította, hogy a kerékpár az ő tulajdona, de annak elhagyta a kulcsát, és egy fűrészt kért kölcsön, hogy elvághassa a kerékpárláncot. Az asszony a kérés teljesítését megtagadta, ezért a vádlott a szomszédban lakó férfihez csöngetett be, aki kölcsön adott egy fűrészt a vádlottnak, majd a kapuból figyelte őt.

A vádlott megpróbálta a fűrésszel elfűrészelni a sértett kerékpárjának zárját, de mivel ez nem sikerült, a fűrészt kölcsönadó férfi egy fogóval odament hozzá, és segített elvágni neki a láncot. Ezután a vádlott visszaadta a fűrészt, a fogót, és átadta az elvágott láncot is a rajta lévő lakattal a segítséget nyújtó férfinek, majd a kerékpárral Katádfára indult.

A rendőrség 2019. március 19. napján a vádlott lakóhelyén a kerékpárt lefoglalta, és a sértett részére kiadta. A kerékpár zárására használt elvágott láncot pedig 2019. március 6. napján foglalták le a lopásnál tudtán kívül segédkező nagypeterdi férfinél.

A kerékpár értéke 16.000 forint volt, a lopással okozott kár megtérült. A zár megrongálásával a vádlott további 2.230 forint kárt okozott, melyből 1.980 forint kár a lánc lefoglalásával és a sértettnek történő kiadásával megtérült, a fennmaradó 250 forint kár H. T. sértettnek történő megfizetésére pedig büntetővégzésében kötelezte a bíróság a vádlottat.

Forrás: BMRFK