Heves zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést Baranyára

2022. június 16. csütörtök 09:19

Heves zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést Baranyára

Délutántól ismét egyre többfelé számíthatunk zivatarokra, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

Csütörtökön délután egy érkező hidegfront hatására északnyugat felől zivatarok érik el az országot - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t. Az elmúlt napokhoz képest viszont csak néhány fokkal mérséklődik a meleg.

Azt írták: ezek a zivatarok az Észak-Dunántúlon rendszerbe szerveződhetnek.
A zivatarrendszer várhatóan fokozatosan gyengülve halad keleti, délkeleti irányba. Az esti órákra a zivatarok erejükből veszítve átterjednek a Dél-Dunántúlra, a főváros térségére, illetve az ország középső harmadára is.

A hevesebb cellákhoz - kiemelten az Észak-Dunántúlon - viharos (néhol akár 90 kilométer/óra feletti) szél, jégeső, kisebb eséllyel felhőszakadás társulhat.

Csütörtökről péntekre virradó éjszaka kisebb számban a keleti, északkeleti országrészben is előfordulhatnak még zivatarok - ismertették.

Zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak.

Szintén a zivatarok veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Továbbá Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 27 és 32, késő este 18 és 25 Celsius-fok között alakul. Pénteken a hajnali 13-19 fokról délutánra 24 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A jövő hét elején helyenként már 35 fokot is mérhetnek.

 

 

 

EQM