Hétszázmilliót ad a Zsolnaynak az önkormányzat

2008. január 08. kedd 22:56

Hétszázmilliót ad a Zsolnaynak az önkormányzat
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közel egymilliárdos tartozásának mintegy kétharmadát tőkeemeléssel rendezi a pécsi közgyűlés - kérdés, hogy a 2008-as költségvetés elbírja-e az újabb terhet.

A százötven éves múltra visszatekintő gyár 1995-ben ismét kvázi privát kézbe került. Ekkor lett fő tulajdonosa a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MBFB), később pedig az Állami Privatizációs Vállalat Zrt.

A Zsolnay egy kormányhatározat értelmében 2006-ban került - térítésmentesen - az önkormányzat közel száz százalékos tulajdonába, ám addigra a cég hatalmas, több mint egymilliárd forintnyi adósságot halmozott fel.


Pécs közgyűlése decemberben döntött úgy, hogy - több lépésben - tőkeemelést hajt végre a társaságnál, így április közepéig 717 millió forintnyi tartozást a gyár rendezni tud.

Az adósságrendezést elsősorban az tette halaszthatatlanná, hogy a hitelek miatt jelzálog terheli a manufaktúra ingatlanjait, ez pedig akadályozza a Zsolnay Kulturális Negyed megvalósítását, miután uniós pályázatot csak tehermentes ingatlan fejlesztésére lehet benyújtani.
 

Az első körben négyszázmilliót már kapott a cég a várostól, ezt a képviselők a nem teljesült, vagy az idei évre áthúzódó fejlesztésekre elkülönített keretből csoportosították át. Így például a - meghiúsult - Pollack Mihály szakközépiskola tornacsarnokának építésére szánt összeget, illetve a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Szakiskola felújítására és az ÁNK épületrekonstrukciójára elkülönített pénzek egy részét csoportosították át.

Tóth Bertalan alpolgármester arra a kérdésünkre, miszerint az adósságrendezés miatt a költségvetésben keletkező lyuk akadályt jelenthet-e más fejlesztések megvalósítását illetően, azt mondta, kisebb beruházások akár el is maradhatnak e miatt, de pontos választ még nem tudni adni. Hangsúlyozta viszont, hogy a nagyobb - például a leszakadó városrészek rehabilitációját célzó - fejlesztéseket mindenképpen meg fogják valósítani.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva