Helló Pécs!: az elnök meghívót sem kapott az új Szili-mozgalom megalakulására

2010. január 07. csütörtök 19:34

Helló Pécs!: az elnök meghívót sem kapott az új Szili-mozgalom megalakulására
A népszerűségét vesztett MSZP-n belül, vagy annak oldalvizén sorra alakulnak a rövidebb-hosszabb életű mozgalmak: az ex-házelnök, Szili Katalin november utolsó hétvégéjén hívta életre mozgalmát, a szintén volt MSZP-s Komáromi István pedig már október óta munkálkodik saját kezdeményezésén. A szép reményű Helló Pécs! Mozgalom viszont elhalt, a Sarkadi Gáborék fémjelezte Szövetség Pécs Városáért viszont most építené fel magát 2010-re.

Az országgyűlés volt elnöke, Szili Katalin által alapított Szövetség a Jövőért Mozgalom célja, hogy "a baloldali gondolkodás és értékek képviseletét hitelesen mutassa meg". Az ex-házelnök több interjúban is hangsúlyozta, hogy nem szakít a szocialistákkal.

A kilépett MSZP-seket is tömörítő Nemzeti Demokrata Összefogás Mozgalmat Komáromi István alapította, aki lapunkkal közölte, hamarosan szövetséggé alakulnak, lévén ez a forma jogilag kötöttebb, mint egy mozgalom. Véleménye szerint a Szili-féle kezdeményezés "csak pótcselekvés, és arra jó, hogy egy süllyedő hajóról egy kisebb csónakba átszálljanak, azaz kisebb csoportokban süllyedjenek el az MSZP-sek". Saját kezdeményezéséről azt mondta, minden megyei jogú városban szeretnének gyökeret verni, ők ugyanis kis lépésekkel akarnak haladni, és nem egy baloldali vagy jobboldali séma alapján meghatározni magukat.

A tavalyi polgármester-választási kampányban életre hívott Helló Pécs! Mozgalomról annak egykori vezetője, Molnár Géza májusban még úgy nyilatkozott, hogy közel hatezren jelentkeztek be hozzájuk, s legalább 3 havonta szeretnének a tagság számára összejöveteleket tartani - mostanában viszont már nem ennyire optimista.
 
Ugyan, mint mondta, megpróbálták tovább vinni mozgalmukat, de "voltak bizonyos feltételek", amelyeket nem tudtak biztosítani, s nem sikerült helyiséget sem találniuk. Gondoltak a Helló Pécs! átalakítására is, de végül erre sem került sor - jegyezte meg.

Molnár azt mondja, tavaly, civilként csak azért álltak Szili Katalin mögé, mert úgy vélték, hogy kormánypárti politikusként többet tud tenni Pécsért, mint Páva Zsolt ellenzékből. Mindenesetre, tette hozzá, a Szili  által elindított újabb kezdeményezésről csak a híradásokból tájékozódott, s nem kapott meghívást az alakuló ülésre sem.

A Szövetség Pécs Városáért szintén a baloldalhoz köthető, hiszen a kezdetekkor még baloldali jelzővel illették alapítói.

Sarkadi Gábor, az SzPV városházi frakciójának vezetője arról számolt be, hogy nemrég megalakult azonos nevű egyesületük - az ismert autókereskedő, Mischl György vezetésével -, amelybe már ötvenen jelezték belépési szándékukat. Közölte: nem titkolt céljuk, hogy a 2010-es önkormányzati választásokon minden egyéni választókörzetben jelöltet állítsanak, s várhatóan polgármester-jelöltjük is vállalja majd a megmérettetést.

A frakcióvezető - a pécsi közgyűlésben a két nagy párt politikusainak egymással szembeni "kampányát" látva - amondó, hogy az általuk képviselt, baloldali értékeket előtérbe helyező egyesületnek lesz esélye a 2010-es választásokon.

Archív képünkön: Március közepén az Irgalmasok utcai irodában Szili Katalin bejelenti, hogy útjára indítják Molnár Géza vezetésével a Helló Pécs! mozgalmat.

B. M. - MTI Fotó: Kálmándy Ferenc