Három termelő tizenkilenc teméke viselheti a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyét

2018. október 17. szerda 15:12

Három termelő tizenkilenc teméke viselheti a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyét

Három termelő, összesen 19 terméke kapta meg szerdán a Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék védjegyet.  

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2018. júliusában írt ki pályázatot Nemzeti Parki Termék Védjegy elnyerése tárgyában. A pályázaton vadon termő és termesztett növény, zöldség, gyümölcs, fűszer-, gyógynövény, gomba, fa, vessző, szalma, zsiradék feldolgozásából eredő termékekkel lehetett részt venni.

Az augusztus 7-én, szakértők - M. Balogh Edina, Szabó-Dalecker Ibolya, Felcser Dávid, Závoczky Szabolcs - közreműködésével lezajlott zsűrizés eredményeképp a következő termelők kaptak Nemzeti Parki Termék Védjegy használatára jogosultságot:

- Szente Eszter kistermelő (teák, szörpök)
- Szakács Gyula őstermelő (medvehagymabigyó, lekvárok)
- Lukács Lóránt őstermelő (lekvárok, chutney)

A Nemzeti Parki Termék védjegy használatának célja a védett természeti területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeik bővítése, a környezettudatosság, a térség természeti, táji és kulturális sajátosságainak, hagyományainak megőrzése jegyében.
Pályázatunk alkalmával a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet adományozott azoknak a jellegzetes helyi, kereskedelmi forgalomba hozható élelmiszereknek, melyek természetes alapanyagokból készülnek és igazoltan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről, természetvédelmi oltalom alatt álló területről (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000 terület vagy ezen külterületekhez tartozó települések) származnak, és előállításuk a térség hagyományain alapszik.

A pályázatot elnyerők 5 évig jogosultak a védjegy használatára, a termékek megjelennek a nemzetiparkitermek.hu oldalon, valamint számos rendezvényen bemutatásra kerülnek országos szinten.

Forrás: DDNP