Harminc év múlva szabadulhat egy pécsi gyilkosság elkövetője

2020. február 13. csütörtök 10:11

Harminc év múlva szabadulhat egy pécsi gyilkosság elkövetője

A Pécsi Törvényszék szerdán kihirdetett ítéletével egy pécsi gyilkossági ügy elsőrendű vádlottját, mint visszaesőt, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt, lopás bűntette miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre, míg harmadrendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt 490.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

 

 

Az elsőrendű vádlott a szabadságvesztés büntetéséből legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A sértett korábban egy munkahelyen dolgozott a harmadrendű vádlottal, később egy társasházban is laktak, jószomszédi viszony alakult ki közöttük. Miután a harmadrendű vádlott anyagi helyzete megromlott, több alkalommal kért kölcsön kisebb összegeket a sértettől. Miután a lépcsőházból elköltözött, kapcsolata megmaradt a sértettel. A harmadrendű vádlott italozó életmódot folytatott, továbbra is rendszeresen kért kölcsön a sértettől.

A sértett 2014 januárjában egy vállalkozót bízott meg azzal, hogy lakásában kicserélje a járólapokat. A vállalkozónál dolgozott az elsőrendű vádlott, aki a munkálatok során tapasztalta, hogy a sértett jó anyagi körülmények között él. 2014 júniusában az elsőrendű vádlott az általa korábbról, családi kapcsolataiból ismert másodrendű vádlottnak elmondta, hogy a sértettnél dolgozott, a sértett egyedül él és értékei bűncselekmény révén megszerezhetők.

2014. június 26-án reggel az elsőrendű vádlott és a másodrendű vádlott 9 óra körül érkeztek a sértett lakóhelyére. Miután becsengettek a sértett beengedte őket a lépcsőházba, majd az elsőrendű vádlott a sértett lakásának ajtaján becsöngetett, a sértett beengedte, addig a másodrendű vádlott a lépcsőházban maradt, a nyitott bejárati ajtó előtt. Az elsőrendű vádlott igyekezett a sértett figyelmét elterelni, addig a másodrendű vádlott a lakásba besurrant, majd kutatni kezdet értékek után. A másodrendű vádlott a sértett táskáját átkutatta, a pénztárcájából kivett 100.000 forint készpénzt, majd a lakásból eltávozott. A sértett felfigyelt a másodrendű vádlott viselkedésére, rájött, hogy a vádlottak összejátszanak, ezért az elsőrendű vádlott ekkor ököllel megütötte, majd egy henger alakú tárggyal ütni kezdte a sértettet a fején és a felsőtestén. A sértett a hálószobájában elesett.

A harmadrendű vádlott ezen a reggelen egy a ház közelében található presszóban italozott, majd a sértettől korábban kölcsönkapott pénz visszaadása érdekében a sértett kaputelefonján csengetett. Az akkor még a lakásban tartózkodó elsőrendű vádlott beengedte, mert azt hitte, hogy a másodrendű vádlott jött vissza. A harmadrendű vádlott a lakáshoz érve látta, hogy a bejárati ajtó nyitva van, a lakásba bement, ahol a hálószobában meglátta a földön fekvő, szemmel láthatóan segítségre szoruló sértettet és a szintén a hálószobában tartózkodó elsőrendű vádlottat, akkor pánikba esett, a lakásból kirohant, onnan egy italboltba ment. Az általa észlelteket más személynek nem mondta el, a sértettnek nem nyújtott segítséget, sem a mentőket, sem a rendőrséget nem értesítette.

Az elsőrendű vádlott a harmadrendű vádlott távozását követően a sértett lakásából további értékeket tulajdonított el, összesen 80.000 forint értékben. Az elsőrendű vádlott tartott attól, hogy a sértett életben maradt, ezért a még életben lévő, de eszméletlen sértett arcát, fejét éles-hegyes eszközzel többször megszúrta, majd eltávozott.

A lakást bezárta és a kulcsot magához vette.

A sértettet barátnője többször próbálta meg keresni telefonon a bűncselekmény napján és másnap is sikertelenül, ezért 2014. június 27-én értesítette a rendőrséget.

Az ügyész, a harmadrendű vádlott és védője a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartottak fenn, az elsőrendű vádlott és védője bizonyítottság hiányára való hivatkozással felmentés érdekében jelentett be fellebbezést, míg a másodrendű vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették,

Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék