Hajvágás mellett az árfolyamokról is szó eshet az Afrikából érkezett fodrász pécsi boltjában

2016. augusztus 06. szombat 09:21

Hajvágás mellett az árfolyamokról is szó eshet az Afrikából érkezett fodrász pécsi boltjában

Egy fodrászüzletben számos dolog szóba jöhet, miközben a férfiember a sorára vár. A nőktől a futballon át, a skála széles. Akár még Nigéria pénzügyei is terítékre kerülhetnek, főleg ha Awdfeso Luqman Olukorede áll a tükör előtt, aki Afrikából érkezett hozzánk. Természetesen nem nyírni, hanem tanulni, méghozzá a helyi egyetemen, a közgazdaság-tudományi karon.  

Az elmúlt évezred utolsó évtizedének derekán érkezett Magyarországra Awdfeso Luqman Olukorede. Nigériából, Lagosból repült előbb Budapestre emberünk, onnan aztán már kerekeken érkezett a baranyai megyeszékhelyre. Ahol meg is kezdte a tanulást. Aztán teltek-múltak az évek, évtizedek, főszereplőnk pedig jelenleg a doktori címe megvédésére készül. Miközben a vendégek hajzatát, arcszőrzetét igazgatja.

Ha a cseh író, Bohumil Hrabal egyik könyvének hőséről írnánk, akkor azt mondhatnánk, szerzői csapongásról lenne szó. Nála ennél meglepőbb fordulatoknak is lehettek már tanúi az olvasók. De mindez nem a fantázia szüleménye, hanem a valóság.

- Pénzügyekben a világon mindenütt ismert dolog a korrupció - adott betekintést szülőhazája belügyeibe a doktorjelölt. - Erről felesleges is hosszabban beszélni, hiszen mindezt sokan tudják. De azért Nigéria monetáris politikája ennél sokkal összetettebb.

- Rendben, de azért az sem szokványos, hogy valaki ott nyisson fodrászatot, ahol az egyetemet is végzi.

- Pedig tervezem újabb egységek beindítását is - fokozta a hangulatot a figaró. - Már ki is béreltem újabb helyiségeket, ahol hasonló profilú boltokat szeretnék üzemeltetni.

Modern a felszerelés

A régi borbélyüzletek hangulatából talán csak a tükrök maradtak meg. A Ferencesek utcájában lévő egységben a felszerelés - nem szakértő szemnek - kimondottam modernnek tűnik. Tehát a fenőszíj, a beretva, meg a fémből készült habtányérka már a múlté. Igaz, azért a hajkefékre, fésűkre, ollókra továbbra is szükség van. Még az elektromos eszközök világában sem szorultak ki a szakmából egyes szerszámok.

- Ezek szerint nem lehet panasz a forgalomra.

- Jönnek a vendégek szépen. Sok közöttük a külföldi. Akadnak Afrikából, az ázsiai arab világból, de kínaiak sem ritkák az én székeimben. Sokszor késő estig fogadom őket, nem tudok bezárni, akkora az érdeklődés a szolgáltatásom iránt.

- Ha végez, de nem a napi feladatokkal, hanem minden tanulmányával, akkor is marad, vagy esetleg doktorként rátér az igazi szakmai életre, a pénzügyek profi intézésére?

- Erre most nem tudok mit válaszolni, majd az élet eldönti, milyen út van nekem kijelölve. A szellemi tevékenység mellett a kétkezi sem idegen tőlem. Legalábbis azt hiszem, mindezt sikerült már bebizonyítanom számtalan alkalommal.

Képünkön: a mester munka közben.

Pucz P. - Fotó: Dittrich Éva