Ha túl sok gondolat gyűlik össze a fiatal pécsi mentős fejében, jöhetnek a versek

2020. április 12. vasárnap 10:22

Ha túl sok gondolat gyűlik össze a fiatal pécsi mentős fejében, jöhetnek a versek

Koppán Miklós New Orleans-ben született, majd 2001-ben családjával Pécsre költöztek. A fiatal fiú jelenleg az orvosin tanul, mellette mentősként dolgozik, s verseket publikál. Mindent papírra vet, ami a szívét nyomja, vagy éppen ami jókedvre deríti. Célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz az irodalmat, nemrégiben saját verseskötete is megjelent.  

 


 
- Amerikából vezetett Pécsre az utad. Mikor költöztetek vissza családoddal Magyarországra?

- Kétéves lehettem, amikor visszajöttünk Dombóvárra. Édesapám orvosként dolgozott külföldön, de előtte is Tolna megyében éltek édesanyámmal. Egy orvosi kutatás miatt kellett költözniük, így én Amerikában születtem meg.

- Pécs hogyan jött a képbe?

- 2001-ben költöztünk Pécsre, ekkortól már a városban dolgoztak a szüleim is, engem pedig beírattak az oviba. Azóta itt élek.

- Édesapád után te is az orvosi pályára lépsz. Ez adott volt?

- Az én esetemben igen, már óvodás koromban tudtam, hogy én is orvos szeretnék lenni. Bár tizenkettedikben elbizonytalanodtam, és egy évig nem jelentkeztem sehová.

Névjegy

New Orleans-ben, 1997-ben született Koppán Miklós. Pécsett kezdte meg tanulmányit, az általános iskolát a Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban végezte el, majd a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. Egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán kezdte el. Szabadidejében régi karórákat és könyveket gyűjt. Szereti a humoros filmeket és sorozatokat, nagy focirajongó. Édesapjával, édesanyjával és húgával él, Pécsett.


- Mihez kezdtél ebben az egy évben?

- Apa nem hagyott elkallódni, s egyik ismerősünknek köszönhetően ellátogathattam a mentősökhöz. Amikor beléptem a mentőautóba, azonnal éreztem, hogy ki kell próbálnom ezt a hivatást. Így 2016 óta mentősként dolgozom. Mellette újra felkészültem az érettségire, majd jelentkeztem az orvosira, ahol jelenleg is tanulok.

- A diploma után Pécsett dolgoznál orvosként, vagy esetleg visszamennél Amerikába?

- Nagyon szeretem Pécset, de kipróbálnám Amerikát is. Szeretnék kicsit ott is tanulni, belekóstolni a külföldi életbe. De Pécs mindig első helyen marad.

- Orvosnak tanulsz, mentősként dolgozol, és még verseket is publikálsz. Az utóbbi csak egy hobbi, vagy komolyabb terveid vannak ezzel kapcsolatban?

- Egyelőre csak egy hobbi, kikapcsolódás. Mindig is szerettem az irodalmat, nagymamám magyartanár. Általános iskola óta elemeztük együtt a verseket, s abban az időszakban rengeteget mesélt az írókról, költőkről. Előző vizsgaidőszak elején, amikor már alig bírtam felfogni a sok információt éjjel, megragadtam egy tollat és papírra vetettem a gondolataimat. A gondolatokból versek születtek, amiket megmutattam a családnak. Nagyon örültem, mert mindenkinek tetszettek.

- Már saját versesköteted is megjelent, Pillanatfalatok címmel.


- Igen, magam szerkesztettem meg a kötetet és feltöltöttem az Amazonra. Azóta többen is megrendelték és kinyomtatták, aminek nagyon örülök. A célom elsősorban az, hogy a fiatalokat is rávegyem az olvasásra, akik úgy látom, ma már kicsit kevesebbet nyúlnak könyvekhez. Ez egy kis kötet, elfér bárhol, s a buszon suli után, a hazaút során kényelmesen fel lehet lapozgatni.

Pauska P. - Fotó: Dittrich Éva