Gyermekrajzokból nyílt kiállítás a Pécsi Horvát Klubban

2020. szeptember 28. hétfő 18:30

Gyermekrajzokból nyílt kiállítás a Pécsi Horvát Klubban

Az Oltáriszentséget ábrázoló gyermekrajok színesítik a Horvát Klub falát, ugyanis a horvátul tanuló diákok munkáiból nyílt kiállítás Pécsen. Az ünnepélyes megnyitót szentmise követte. 

 

 

A Horvát referatúra évente meghirdetésre kerülő rajzversenye ezennel is szakrális témában hívta alkotásra az általános iskolában horvátul tanuló gyermekeket. Így az idei rajzok a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében születtek - tudták meg a Horvát referatúra gyerekrajz kiállítására érkező hívek, akik szeptember 27-én, vasárnap délután a Horvát Klubban közel hetven rajzot láthattak, amelyeket zömmel általános iskolások, hittanosok készítettek, illetve a Kalocsai Érsekség területén működő horvát iskolaközpont hittanosai is bekapcsolódtak.

Az Oltáriszentséget ábrázoló, színes munkákat bemutató tárlatot a pécsi főkonzul felesége nyitotta meg. Ezt követően a közösség együtt érkezett 16.00 órára a Ferences templomba, ahol Darnai Ágoston, villányi plébános tartott horvát nyelvű szentmisét. Az atya a homíliában - kapcsolódóan az évközi huszonhatodik vasárnap evangéliumi szakaszához (Mt 21,28-32) - az idő fontosságát hangsúlyozta.

„Amikor az apa arra kéri fiait, hogy menjenek dolgozni (vö. Mt 21,28), akkor nem azt mondja, hogy majd, valamikor menjenek dolgozni fiai, hanem azt, hogy most induljanak. De a jelennel egyik gyermek sem foglalkozik, ahogy mi sem halljuk meg: most" - mondta a plébános, majd hozzátette, az időnek megvan a maga szentsége, hiszen az Isten örökkévaló, mert, amikor az Úrról beszélünk, akkor nincs múlt és jövő, hanem kezdet van és mindörökké.

„Isten belép a mi életünkbe az idő szentségében, mi ezt mégis figyelmen kívül hagyjuk, mert nem foglalkozunk a most jelentőségével. Azt gondoljuk, hogy ráérünk, hogy bőven van időnk, de ez nem helyes!"

Darnai Ágoston atya hangsúlyozta továbbá az Egyház szép hagyományát, amikor reggel, délben és este a hívek az Úr Angyal imádságot mondva engedik, hogy Isten belépjen az idejükbe. „Isten mindenütt és mindig jelen van, de nem minden időben, ezért fontos, hogy engedjük Őt belépni abba az időbe, ami az irgalomban van és a szentségek határozzák meg. Ki kell mondanunk, hogy itt és most jelen vagyunk! ˙(...) Mert amelyik pillanatban nem engedjük be Istent, az a kárhozatalé" - zárta a homíliát a plébános végül emlékeztette a horvát közösség tagjait, hogy legyenek alázatosak és tudják megélni azokat a pillanatokat, amikor Isten megérint.

Forrás: Pécsi Egyházmegye