Gondnok ügyel a rendre a pécsi főpályaudvaron és több baranyai állomáson

2019. július 04. csütörtök 17:52

Gondnok ügyel a rendre a pécsi főpályaudvaron és több baranyai állomáson

Külön munkatársak ügyelnek arra, hogy a vasútállomásokon az elvárt tisztaság és rendezettség fogadja az utasokat. A MÁV nemrég gondnoki szolgálatot indított, az első ütembe bekerült a pécsi főpályaudvar is. Többek közt a zöldterületek gondozása, valamint a karbantartás segítése szerepel a feladatok között. 

 

A korábbiaknál rendezettebb állomások és megállóhelyek várják az utasokat. A Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. tájékoztatása szerint a közelmúltban az ország 277 helyszínén 78 munkatárs foglalkoztatásával indult el az úgynevezett állomásgondnoki szolgálat. A programból Baranya sem marad ki, a megyében tizenegy település érintett.

Az állomási gondnokok feladatkörébe tartoznak azok a kiegészítő tevékenységek, amelyek az utasforgalmi területek karbantartásával, illetve tisztaságával, rendezettségével kapcsolatosak. Ennek keretében rendszeresen ápolják a növényzetet, illetve rendszeresen elvégzik a gyommentesítést, de akár a rongálások helyreállításában is segédkezhetnek. Ezeken túlmenően a munkatársak az utasok tájékoztatásában is részt vesznek, időről időre aktualizálják a hirdetményeket, valamint hozzájárulnak az akadálymentes közlekedéshez.

A vasúttársaság a gondnoki rendszer bevezetésével azt szeretné elérni, hogy érezhetően növekedjen az utasok komfortérzete.

Mint megtudtuk, Baranyában a pécsi főpályaudvaron jelölték ki az állomásgondnoki telephelyet. További tíz megyei településen - Komlón, Bicsérden, Szentlőrincen, Sellyén, Szigetváron, Bükkösdön, Abaligeten, Mindszentgodisán, Sásdon és Vásárosdombón - pedig rendszeresen feltűnik a feladattal megbízott vasúti dolgozó.

A MÁV-nál azt tervezik, hogy a későbbiekben a tevékenységet további állomásokra és megállóhelyekre is kiterjesztik.

Palotás Péter - Fotó: MÁV