Pesti falfirkáló rongált a nemrég gyönyörűen felújított pécsi főpályaudvaron

2019. június 20. csütörtök 13:46

Pesti falfirkáló rongált a nemrég gyönyörűen felújított pécsi főpályaudvaron

Sajnos újabb, az értékeket semmibe vevő károkozás történt Pécsett: valaki a közelmúltban a szépen renovált főpályaudvar két kőlapját firkálta össze. Különösen felháborító az esetben, hogy a rongáló - esetleges társával együtt - vélhetően Budapestről érkezve hagyta itt a visszataszító kézjegyét. A vasúttársaságnál azt közölték, hamarosan lemossák a felületeket. 


A sokáig meglehetősen lehangoló képet festő pécsi főpályaudvar napjainkban már a város egyik büszkesége. Az 1900-ban átadott állomást az eredeti terveknek megfelelően tették rendbe, a munkálatokkal 2015-ben végeztek.

Akad azonban olyan, aki nem tiszteli az építészeti értéket, egy ideje ugyanis falfirkák csúfítanak két kőlapot az első vágány melletti peronon. A rongálás természetesen a vasúttársaság munkatársainak is feltűnt. Megkeresésünkre a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. Kommunikációs Igazgatóságán azt közölték, a tervek szerint a graffitiket június végéig eltávolítják.

Kérdésünkre közölték, az elkövető beazonosítása sikertelen volt, az ügyben nem tettek feljelentést. 


Budapesten, az Október 6. utcában is firkált.


Az illető igen aktívnak nevezhető a „szakmában". A rongálás tényén túl az eset azért is felháborító, mert a pécsi állomáson is látható „HALR", illetve „CIPOE" feliratok Budapest-szerte csúfítják a városképet, így feltehetően egy fővárosi firkálóról, és ha nem egyedül volt, szintén pesti társáról van szó. Mit is lehet ehhez hozzáfűzni? Meglettünk volna az itt hagyott, esztétikusnak aligha nevezhető kézjegyek nélkül is.


A kisföldalatti egyik lejárójánál megpróbálták letisztítani a falat.

A MÁV igyekszik a rongálások számát minimalizálni. Ennek érdekében vasútőröket alkalmaznak, illetve az utasokat is arra kérik, amennyiben graffitizést, esetleg más jellegű károkozást tapasztalnak a vonatokon, illetve az állomásokon, haladéktalanul jelezzék ezt a társaság munkatársainak vagy a rendőrségnek.

A MÁV egy kampányfilmet is készített a rongálások ellen, amely elérhető az ismert videómegosztó portálon.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva