Gaztenger helyett virágok: a korábbiakhoz képest több alkalommal kaszálják a közterületeket

2019. május 14. kedd 14:59

Gaztenger helyett virágok: a korábbiakhoz képest több alkalommal kaszálják a közterületeket

A közelmúltban lehullott nagy mennyiségű csapadék, és persze a napsütés miatt gyors növekedésnek indultak a gyomnövények. A városüzemeltető cégnél mindent megtesznek, hogy Pécs közterületei rendezettek legyenek, ezért tavalyhoz képest - ha ez szükséges -, megkétszerezik a kaszálások gyakoriságát. Ezzel párhuzamosan a virágágyások területe mintegy 500 négyzetméterrel növekedik idén.


Április elsején kezdte meg a közterületi kaszálási munkálatokat a BIOKOM Nonprofit Kft. A városüzemeltetési társaság munkatársai ebben az esztendőben a korábbi években megszokotthoz képest több alkalommal vágják majd a gazt a kezelésükben lévő több mint 2,5 millió négyzetméteren.

Erdős Réka, a cég sajtófelelőse lapunk érdeklődésére közölte: míg 2018-ban hét körben végeztek kaszálást, idén az időjárástól és az adott területek adottságaitól függően tíz-tizennégy alkalommal lehet számolni. Ez azt jelenti - tette hozzá -, hogy a legtöbb helyszínre igyekeznek két héten belül visszatérni a "csúcsszezonban", azaz májusban és júniusban.

- A munkákat alapvetően saját állománnyal és szerződött partnerekkel látja el a társaság. A közfoglalkoztatás keretében a kiegészítő tevékenységeket végzik a kollégák, mint például a járdatakarítást, az autók, kirakatok és egyéb értékek védelmét szolgáló ponyvatakarást - tudtuk meg.

Az ígéretek szerint tehát hosszabb ideig bizonyosan nem lesz gaztenger Pécsett, sőt helyette továbbra is virágok szépítik majd a várost. A tavalyi évben az úgynevezett virágágyak nagysága a közterületeken megközelítette a tízezer négyzetmétert, idén pedig további összesen 500 négyzetméterrel bővít a BIOKOM.

Az ágyásokba 21 ezer darab egynyári kész palántát rendeltek, valamint további 20 ezer ilyen növény kelt ki a városi csemetekert fóliasátraiban. A hagyományosnak, ismertnek mondható fajok, azok fajtái mellett idén is nagy számban ültettek magyar nemesítésű, kiváló tulajdonságokkal bíró fajtákat, például kakastaréjt, bazsalikomot vagy bársonyvirágot. Idén is találkozhatunk olyan érdekesebb növényekkel, mint a kleopátra tűje, az indiai köles, vagy éppen az édesburgonya és a díszgyertya.

 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva