Folytatódik a nukleáris ipari szakemberek képzése a PTE-n

2021. január 11. hétfő 11:20

Folytatódik a nukleáris ipari szakemberek képzése a PTE-n

Februártól - a múlt évhez hasonlóan - ismét atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és atomerőművi üzemeltetési szakember szakirányú továbbképzéseket indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki kara - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-t. 

 

 

A közlemény szerint egyre nő a kereslet a nukleáris iparban dolgozó szakemberek iránt, mivel a Paks 2 projekthez kapcsolódóan több száz nukleáris szakember munkájára lesz szükség. A végzett szakmérnökök, szakemberek a felépülő új atomerőműben az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő feladatokat végezhetik el, de a karon megszerzett ismeretek a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók - írták.

A szakirányú továbbképzések célja olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól, átlátják az atomerőmű fő technológiai rendszereit, az üzemeltetés folyamatát, továbbá tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével.

A szakmérnökképzésre többféle, alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával, illetve mesterképzési szakok elvégzése után lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak - jelezték.

A közleményben Dolgosné Kovács Anitát, a képzés szervezésével megbízott tanszékvezetőt idézve kiemelték, hogy a képzések, beleértve a céljukat, a felépítésüket, a tananyagokat a Paks II. Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködésének eredményeként jöttek létre.
A két féléves, levelező tag

MTI