Félhavi iskolához félárú bérletet kér Csizmadia Péter – Több ezer forint maradna a családoknál

2021. április 14. szerda 15:09

Frissítve: 2021. április 14. szerda 17:13

Félhavi iskolához félárú bérletet kér Csizmadia Péter – Több ezer forint maradna a családoknál

Frissítve: döntött az ügyben az önkormányzat. Mint ismert, április 19-én, hétfőn újra kinyitnak az általános iskolák. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy a gyerekek visszatérnek a helyi járatú buszokra is. Hiába utaznak azonban összesen tíz napot áprilisban a nebulók, a szülőknek így is a teljes árú havi bérletet kell megvenniük. Csizmadia Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője azt javasolja Péterffy Attila polgármesternek, hogy ötven százalék kedvezményt kapjanak az érintett családok. Kérdéses, gyakrabban járnak-e hétfőtől a buszok.


Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik az átoltottság tekintetében, ennek köszönhetően nemrég elkezdődött a járványhelyzet miatt bevezetett szigorítások fokozatos enyhítése. A folyamat egyik fontos állomásához érkezünk április 19-én, ezen a hétfői napon ugyanis a hagyományos módon folytatódik az általános iskolákban az oktatás, a gyerekek újra beülhetnek a padokba.

A tanulók jelentős része közösségi közlekedéssel megy suliba, a helyi járatú buszokra tehát ismét bérletet kell vásárolniuk a szülőknek a gyerekek számára, méghozzá a teljes hónapra. Csizmadia Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője lapunk munkatársának úgy fogalmazott, ez igazságtalan a pécsi családokkal szemben, hiszen a gyerekek áprilisban csak szűk fél hónapra veszik igénybe a szolgáltatást.

Nyitnak az óvodák is

Április 19-e nemcsak az általános iskolások, hanem az óvodások és családjaik számára is fontos dátum. A vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis az ovikban hétfőtől megszűnik a rendkívüli szünet, így ezek az intézmények is újra élettel telnek meg.

A nemzeti oldal politikusa „kivételes, de méltányos" intézkedésnek tartaná a pécsi önkormányzat részéről, ha ötven százalék kedvezményt nyújtana az áprilisi tanuló bérletek árából azoknak, akik április 15-én vagy azt követően vásárolják meg a szelvényt.

A frakcióvezető levelet írt Péterffy Attilának, hogy fogadja meg a családok megsegítését célzó javaslatait. A járványhelyzetben a polgármesterek különleges jogköröket kaptak, így a pécsi városvezető dönthet a kedvezmény bevezetéséről.

A Tüke Busz Zrt. járataira 3900 forintért árulják a tanulóknak és nyugdíjasoknak szóló havi bérletet, amit Tüke Kártya tulajdonosok 3710 forintért vehetnek meg. Ez azt jelenti, hogy egy olyan család, ahol legalább két általános iskolás gyereket nevelnek, több ezer forintot spórolna, ha a polgármester elfogadja Csizmadia Péter javaslatát. A mostani nehéz gazdasági helyzetben pedig minden segítség jól jön.

A pécsi szülőket a bérletárak mellett érthetően az is érdekli, hogy a megszokotthoz képest alacsonyabb utaslétszámra hivatkozva átírt menetrend mikor módosul ismét.

Napjainkban ugyanis csökkentett járatszámmal működik a közösségi közlekedés, emiatt pedig több olvasónk is arról panaszkodott, hogy nehézkessé vált az eljutás a város egyik pontjáról a másikba. Hétfőtől bizonyosan emelkedik az utasok száma, így időszerű lenne a járatsűrítés, ám a Tüke Busz Zrt. cikkünk megjelenéséig nem adott tájékoztatást a menetrend újbóli módosításával kapcsolatban. 

Frissítve:

Az önkormányzat szerdán délután adta ki a következő közleményt:



"Révbe ért a több mint másfél hete zajló munka, amelynek eredményeként Pécs segíti a nyitást az iskolás gyermeket nevelő családoknak. Az április 19-étől újra induló általános iskolákra tekintettel az áprilisi bérletek péntektől kevesebb mint fél áron vásárolhatók meg Pécsett.


A kormány döntésének megfelelően április 19-én újraindul a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatán. Mivel eddig digitális oktatás zajlott, sok család még nem vásárolta meg iskoláskorú gyermekeinek a tanulóbérletet.


Azért, hogy a bérlettel még nem rendelkező családoknak ne kelljen a havi bérletek teljes árát megfizetni, és így ne kerüljenek méltánytalan helyzetbe, a Tüke Busz Zrt. a pécsi önkormányzat kérésére már az iskolák újraindítására vonatkozó kormánydöntés bejelentését követően megkezdte egy különleges, csak 2021. áprilisában elérhető bérletkonstrukció kidolgozását.


Ez alapján 2021. április 16. napjától a 2021 április havi tanulóbérletek 2.000,- Ft kedvezménnyel, 3900,- forint helyett 1900,- forintért válthatók meg.


 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)