Felfüggesztett Udvardy György egy iskolákban tanító papot fiatalkorú veszélyeztetése miatt

2017. március 20. hétfő 09:34

Felfüggesztett Udvardy György egy iskolákban tanító papot fiatalkorú veszélyeztetése miatt

Udvardy György megyéspüspök közleményt adott ki, amelyben azt írta, Gál Károly atyát azonnali hatállyal felfüggesztette, mivel felmerült vele kapcsolatban a fiatalkorúak veszélyeztetésének gyanúja. Információink szerint a kozármislenyi plébánosról van szó, aki pécsi iskolákban tanított.

"Szem előtt tartva az egyház és társadalom javát, a személyiségi jogokat, valamint a mindenkit megillető jogot a jó hírnévhez, a Pécsi Egyházmegyét egy, a híveket - diákokat, szüleiket - közvetlenül érintő, fájdalmas eseménnyel kapcsolatban főpásztori felelősségemmel az alábbi tájékoztatást kívánom adni.

Gál Károly atya, a Pécsi Egyházmegye papja súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte évekkel ezelőtt történt események kapcsán, amelyek felvetik a fiatalkorú veszélyeztetésének alapos gyanúját. Önmagára vonatkozó bejelentését előzetes vizsgálat keretében kivizsgáltam, és őt az érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően minden papi működés gyakorlásától azonnali hatállyal felfüggesztettem. Bejelentésével kapcsolatosan minden szükséges egyházi és világi hivatalos lépés megtörtént.

Nincs tudomásom arról, hogy más személy - bármilyen módon is, mint például bűnpártolás - érintett lenne az ügyben. Az előzetes vizsgálat nem tárt fel erre utaló adatot, és sem az elbocsátás kérését megelőzően, sem azt követően nem érkezett hozzám ilyen értelmű bejelentés. Az adott ügyben tájékoztatást kaptak azon intézmények vezetői, nevelőtestületei és azok az iskolai osztályok, ahol Gál Károly tanított.

A hasonló esetekre vonatkozó egyházi szabályok az elmúlt években minden korábbinál szigorúbb eljárási rendet és büntetést határoznak meg, ami egyházi személyek esetében legsúlyosabb büntetésként a papi státuszból való elbocsátás lehetőségét is magában foglalja.

Hírzárlat

Gál Károly atya hétfőn már nem tartózkodott a kozármislenyi plébánián, s másutt sem sikerült elérnünk, mobiltelefonját pedig kikapcsolta. Az érintett iskolákban nem nyilatkoznak az eset kapcsán. Híreszteléseket persze mindenütt hallani arról, mi történt. Tekintettel azonban arra, hogy ezeket senki nem erősítette meg, valamint sérti az érintettek személyiségi jogait, a puszta pletykákat nem adjuk közre. 

A Pécsi Egyházmegye 2016-ban a fenntartásában működő katolikus oktatási és nevelési intézmények vezetőinek - az érvényben lévő egyházi előírásokkal és a magyarországi törvényekkel összhangban lévő - írásbeli cselekvési utasítást adott ki arra az esetre vonatkozóan, ha az intézményben dolgozó bármely munkatárssal szemben gyanú merülne föl fiatalkorú veszélyeztetésével kapcsolatban. Az intézmények vezetői ezt ismertették a nevelőtestületek tagjaival és dolgozóival.

Az egyházmegye főpásztoraként mélységes fájdalommal együttérzésemről és támogatásomról biztosítok mindenkit, akit egyházi személy részéről súlyos sérelem ér.

Az egyházmegye szakemberek bevonásával minden lehetséges segítséget megad az érintetteknek. További tájékoztatást a kivizsgálás és az ügy végleges lezárása után tudunk adni.

Imádsággal kérem a gondviselő Istent, hogy segítsen át mindannyiunkat ezen a nehéz időszakon, gyógyítsa be a sebeket, vigasztalja meg a szenvedőket, és adja meg segítségét ahhoz, hogy ne az emberi tényezők határozzák meg hitünket, hanem tudjunk erőt meríteni azokból az örök értékekből, melyek az ember szándékain túlmutatva mindenkit az Istennel való szeretetre, közösségre hívnak" - áll a megyéspüspök közleményében.

Képünk illusztráció.

Forrás: Pécsi Egyházmegye