Felébredtek téli álmukból a denevérek, már vadásznak éjjelente

2019. április 17. szerda 13:00

Felébredtek téli álmukból a denevérek, már vadásznak éjjelente

A tavasz beköszöntével felébredtek az eddig téli álmukat alvó denevérek is.  

 

Egyre több szárnyas rovarvadásszal találkozhatunk alkonyatkor városban, falun, erdőn egyaránt. A téli álomból ébredve a denevérek kis ideig még a téli szálláshelyük közelében tartózkodnak, és erőt gyűjtenek a tavaszi vonulásukhoz.

Éjszakai rovarokból pótolják az 5-6 hónapos alvás során elveszített energiát, majd nyári szálláshelyeik felé veszik az irányt, ahova körülbelül április végén érkeznek meg. A vonulásuk a madaraktól eltérően nem függ az égtájtól, nyári tartózkodási helyük gyakorlatilag bármilyen irányban lehet a telelőhelyhez képest. Távolsága is a pár száz métertől az ezer kilométerig változhat fajtól, földrajzi helytől függően.

A denevérek többsége gond nélkül átvészeli a telet, de amelyik egyed túl meleg, száraz, vagy zavart helyen töltötte a hideg időszakot és sokszor felébredt, az könnyen lehet, hogy erősen legyengült és nem képes repülni.

Aki ilyen földön fekvő, láthatóan röpképtelen állattal találkozik, az hívja az illetékes nemzeti park igazgatóságot, hogy szakszerű kezekbe kerüljön a denevér. Legtöbbször egy kis itatás, és néhány lisztkukac is csodát tesz.

Védjük ezeket a kis állatokat, hiszen csupán a nyugalomért cserébe minden éjjel szúnyogok, lepkék, bogarak ezreit fogyasztják el fejenként, így hatalmas hasznot hajtva az embereknek.

Forrás: DDNP