Faültetéssel üzentek az utókornak a Pécsi Hittudományi Főiskolán

2020. szeptember 30. szerda 14:20

Faültetéssel üzentek az utókornak a Pécsi Hittudományi Főiskolán

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán szeptember 29-én természetfotó kiállítás nyílt, melyet faültetés követett. Az intézmény ezekkel a programokkal kapcsolódott a Teremtés Hete kezdeményezéshez. 

 

 

Szeptember 27. és október 4. között ünnepeljük a Teremtés Hetét, melyhez a Pécsi Egyházmegye is csatlakozott. Ferenc pápa a Laudato si' év során arra hív bennünket, hogy hallgassuk meg közös otthonunknak, a Földnek és a szegényeknek a kiáltását, amire imádsággal és konkrét cselekedetekkel válaszoljunk.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ennek a hívásnak eleget téve természetfotó versenyt hirdetett hallgatói körében, hogy felhívja a figyelmet a teremtett világunk kincseire. „Ezek a képek arra szolgálnak, hogy lássuk, hol a helyünk ebben a világban, és tudjuk, hogy otthon vagyunk ebben.

A fotókon azt láthatjuk, hogy a hallgatók hogyan vannak jelen és otthon ebben a világban" - fogalmazott az alkotások méltatásakor Dr. Kovács Gusztáv, a főiskola rektora. „Ha valaki idejön, akkor látja a mi emlékfoszlányainkat, nemcsak a főiskolán, hanem azon túl, és minket is emlékeztetnek arra, hogy mi a fontos. Fölnagyítják azt, amit már nem látunk, eszünkbe juttatják, hogy otthon milyen a mezőnek az illata,és a fűnek az illata, milyen, ha kimegyünk a szabadba. Emellett rávilágítanak arra is, hogy mi az, amit meg kell őriznünk, hiszen azt szeretnénk, hogy ezt a látványt a következő generáció is láthassa és élvezhesse" - tette hozzá.

Az intézmény zsűrijének döntése alapján első helyen Orsós Levente fotója az végzett, második Kovács Gabriella, harmadik Zsolnay Odette alkotása lett. A díjazottak jutalomban részesültek. A kiállítás megnyitóját követően a hallgatók és a tanárok a kertbe vonultak át, ahol új fák ültetésével tették hangulatosabbá és színesebbé azt a helyet, amelyet feltöltődésre, pihenésre és tanulásra is használnak.

 

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán működő 6 tanszék, a Hallgatói Önkormányzat és a Rektori Hivatal is ültetett egy-egy növényt, ennek megfelelően 8 fával gazdagodott a kert. „Ezt az utókornak szánjuk, hiszen a fákat mindig a következő generációknak ültetik, mivel általában nem az ültetők szedik le a gyümölcsét. A mi hallgatóink így üzentek az utódoknak: fontosak számunkra, reméljük, hogy sok diákkal gazdagodik majd intézményünk a jövőben is. A teremtett világ, amelyben élünk, egy olyan központi tárgya a teológiának, amellyel érdemes foglalkozni - nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szinten is" - emelte ki a rektor.

Dr. Nyúl Viktor pasztorális helynök, a PPHF Szentírástudományi Tanszékének vezetője hangsúlyozta, hogy a keresztény emberek számára a fa Isten szeretetének a jele. „A kereszt fáján ez a szeretet mutatkozik meg, hiszen » úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. « (vö. Jn 3,16 ) Így a fa számunkra a remény fája. Isten irgalma nagyobb minden bűnnél és képes begyógyítani az ember bűne árán okozott sebeket. Mi itt ma fákat ültetünk. Ezzel szeretnénk kifejezni, hogy rábízzuk magunkat az irgalom Istenére, és azért könyörgünk, hogy Isten gyógyítsa be azokat a sebeket, amelyeket az ember a bűnével okozott a teremtett világban ember és ember, ember és a teremtett világ között."

Forrás: Pécsi Egyházmegye