Ez igen: utcaszínház fesztivál miatt korlátozzák keddtől péntekig a pécsi belváros forgalmát

2016. április 05. kedd 10:49

Ez igen: utcaszínház fesztivál miatt korlátozzák keddtől péntekig a pécsi belváros forgalmát

„Demonstráció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2016. április 5-e és április 8-a között Pécs belvárosában", adta közzé a rendőrség. Utánajártunk, a Mire vársz címet viselő utcaszínház fesztivál miatt zárnak le egyes utcákat a négy nap során. Mindezen sokan kiakadtak.

Az Üres Tér Társulat „Éber Zóna" elnevezésű demonstrációja miatt zárják le keddtől péntekig a belváros egyes utcáit, tudta meg a Pécsi Újság.hu. A A figyelemfelhívó akciókra a kedden kezdődő Mire vársz című utcaszínház fesztivál részeként kerül sor. A szervezők a demonstrációt bejelentették a rendőrségen, a hatóság pedig kiadta az engedélyt. Az eseményre tehát jogszerűen kerül sor, mindettől függetlenül - a szerkesztőségünkbe eljutott jelzések alapján - sokan meglepődtek, hiszen csak egészen ritkán van példa arra, hogy több napon keresztül korlátozzák a belváros forgalmát valamilyen megmozdulás miatt.

 Az Üres Tér Társulat - amint magukról írják - egy nyitott közösség, melynek tagjait a közös gondolkodás, alkotás és tanulás fűzi össze. Színházi munkán keresztül kutatnak, gyakorolnak, tapasztalnak, játszanak. Magunkról, a közösségi létről, és a kommunikációról.

Projektjük elsődleges célja,hogy a hasznos színház eszközrendszerét aktívan felhasználva prizmaként vetítsük vissza a közép-kelet európai társadalmat érintő kultúrtörténeti és politikai változásokat.

Itt lesznek forgalomkorlátozások:

Időszakosan és szakaszosan lezárják április 5-én 14 óra 30 perctől 16 óráig az Apáca utca - Széchenyi tér - Király utca - Majorossy Imre utca - Ágoston tér - Vince utca 11-13. szám útvonalat, szerdán 11 órától 11 óra 30 percig a Király utcát a Majorossy Imre utca kereszteződésétől a Széchenyi térig, csütörtökön 12 óra 30 perctől 14 óráig a Király utcát a Széchenyi tértől a Majorossy Imre utcáig, 2016. április 7-én 15 órától 16 óra 30 percig a Király utca - Széchenyi tér - Janus Pannonius utca - Szent István tér - Ferencesek utcája - Jókai tér - Széchenyi tér útvonalat. Aznap 16 óra 30 perctől 18 óráig a Király utcát a Széchenyi tértől a Majorossy Imre utcáig, 2016. április 8-án 17 órától 18 óra 30 percig a Király utca és a Majorossy Imre utca kereszteződése - Király utca - Lyceum utca - Tímár utca útvonalat, 2016. április 8-án 18 óra 30 perctől 20 óráig a Széchenyi tér - Király utca - Majorossy Imre utca - Ágoston tér - Vince utca útvonalat.
Képünkön: a csoport egyik korábbi megmozdulása a Széchenyi téren.

Ehhez egy olyan megközelítési módot választanak, ahol közvetlen célcsoportjaik, a mélyszegénységben élő roma fiatalok, a fiatalkorú fogvatartottak, és az értelmi sérült felnőttek, azaz a társadalmi és kulturális hátránnyal, szocializációs hiánnyal, valamint iskolai és képzettségbeli deficittel küzdők megtanuljanak teljes értékűen részt venni saját életterük történetében, közösségeik életében.

Ebben helyi civil szervezetek, hazai színházneveléssel foglalkozó drámapedagógusok, valamint külföldi színházi szakemberek segítségét kérik, így létrehozva egy transznacionális párbeszédet, ahol esélyegyenlőtlenségi problémákra, a szabadság kultúrájának fontosságára a színház nyelvén mutatunk rá.

A kezdeményezés célja, hogy a tanulási folyamat részeként használják a színházat. Nemzetközi szakemberek vezetésével workshopokat, utcai performanszokat, akciókat kezdeményezünk, az utca emberét szólítjuk meg. Emellett kerekasztal-beszélgetések, fórumok formájában a diákokat, egyetemistákat kívánnak bevonni. Tapasztalataikból interaktív fórumszínházi előadást készítenek, amelyet egyhetes nemzetközi utcai fesztiválunkon mutatnak be, írja a társulat.

Az eseménnyel kapcsolatosan kerestük a szervezőket, azonban egyelőre nem sikerült elérnünk őket.

Képünkön: a csoport egyik korábbi megmozdulása a Széchenyi téren.

 

 

M. B. - Fotó: Facebook