Ez csúcs volt: hatalmas tömeg volt kíváncsi a busójárás vasárnapi eseményeire

2016. február 07. vasárnap 18:14

Ez csúcs volt: hatalmas tömeg volt kíváncsi a busójárás vasárnapi eseményeire

A világ legnagyszerűbb farsangjának nevezte a busójárást L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára vasárnap Mohácson, a város télűző, tavaszköszöntő fesztiváljának hatalmas érdeklődés mellett rendezett fő programjain. Elképesztően sokan voltak a mohácsi utcákon.  

"A világ számos táján vettem részt farsangokon, több neves néprajzi múzeumban láttam maszkokat, olyan népi hagyományokat, amelyek hasonlítanak a mieinkre, így bizton állíthatom, ez a világ legnagyszerűbb farsangja" - fogalmazott L. Simon László.

Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere azt emelte ki, hogy a busók az idén is jó télűző munkát végeztek, mivel az idő egyre jobbra fordul. A polgármester azt mondta, a busójárást évről évre mind nagyobb látogatottsággal rendezik meg, a tavaszköszöntő fesztivál lassan kinövi eddigi kereteit.

Az emberiség szellemi kulturális örökségeinek UNESCO-listáján szereplő fesztivál népszerűsége töretlen, a szervezők becslései szerint a busójárás kiemelt rendezvényei 80-100 ezer látogatót vonzanak. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén 1200 maskarás gondoskodik, a busójárás hat napja alatt mintegy harmincnégy helyszínen reggeltől estig mintegy nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A busók vasárnap kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán, a délutáni felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló hatalmas máglyát.

Már jóval ezt megelőzően, kora délutánra teljesen megtelt a Széchenyi tér, a főutcán, illetve a busójárás más, főbb helyszínein is csak apró lépésekben lehetett araszolni. 

Nagyon-nagyon sokan látogatottak el vasárnap Mohácsra - a szervezők korábban százezer látogatóra számítottak, alighanem voltak is annyian. Erre vonatkozó hivatalos becslések egyelőre még nincsenek, az azonban - a korábbi busójárásokon tapasztaltak alapján - nagyon valószínű, hogy megdőltek a korábbi rekordok.

Farsangvasárnap Mohácson hírportálunk értesülései szerint rendkívüli esemény nem történt, a hatóságoknak szerencsére nem volt különösebb tennivalójuk a rutinfeladataikon kívül, persze ez utóbbi sem volt éppen könnyű, hiszen valóban hatalmas tömeg lepte el a várost. 

A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télűző tudományukat, a húshagyókeddi zárónapon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót.

M. B. - MTI - Fotó: MTI/Sóki Tamás