Épülhet a biogáz-üzem Pécsett is - Zalaegerszegen már futnak helyi biogázzal hajtott buszok

2013. május 27. hétfő 08:07

Épülhet a biogáz-üzem Pécsett is - Zalaegerszegen már futnak helyi biogázzal hajtott buszok

Az önkormányzat nemrég döntött arról, hogy megépülhet a Tettye Forrásház Zrt. területén az az üzem, amely a későbbiekben akár autóbuszok meghajtására is elegendő biogázt termelhet. A kétmilliárd forintos beruházáshoz a vízszolgáltatónak egymilliárd forintos önrészt kell biztosítania. Sándor Zsolt vezérigazgató elmondása szerint a forrás előteremtéséhez már megkezdődtek a tárgyalások a hitelintézetekkel és a lehetséges finanszírozókkal.


Nem hirtelen jött ötlet a Pécsett létesítendő biogáz-üzem terve, hiszen már a Pécsi Vízmű Zrt. is belefogott egy 1,2 milliárd forintos projektbe, amelynek keretében a pellérdi szennyvíztelepen építettek volna fűtésre és elektromos áram előállítására is alkalmas létesítményt.


A pécsi önkormányzat legutóbb két éve kezdte vizsgálni annak lehetőségét, hogy a Tettye Forrásház Zrt.-nél keletkező - éves szinten 17 ezer tonnányi - szennyvíziszapot hogyan lehetne költséghatékonyan hasznosítani. A keletkező iszap elszállítása ugyanis évente 200 millió forintos költséget jelent a társaság számára.

Sándor Zsolt vezérigazgató a Pécsi Újság.hu megkeresésére elmondta, hogy a biogáz-üzem létrehozását célzó projekt befejezési határideje 2014 legvége.

- A kivitelezési és műszaki tervek engedélyeztetése jelenleg is folyamatban van, remélhetőleg idén nyáron már el is kezdődhet a kivitelezés. Reményeink szerint a jövő év második felére felépül a létesítmény és elkezdődhet a próbaüzem.


A mintegy kétmilliárdos beruházás fele részben már megvan, miután a város a Tettye Forrásház Zrt.-nek nyújtott 94 millió forintos tulajdonosi kölcsön segítségével megvásárolta a korábban uniós pályázaton biogázerőmű létrehozásához egymilliárd forintos támogatást elnyerő, Biomű Baranya Kft. nevű projektcéget. A Tettye a projekt megvalósításához szükséges ötvenszázalékos önerő biztosítására tárgyalásokat kezdeményezett pénzintézetekkel és különböző szakmai befektetőkkel.

- A lehetséges finanszírozók tehát heteken belül megvizsgálhatják a terveket, így hamarosan megszülethet a megállapodás a hitelfeltételekről - közölte a szakember.

A vezérigazgató kérdésünkre hozzátette, hogy a mostani projekt keretében közvetlenül egyelőre nem lesz mód arra, hogy az erre alkalmas autóbuszokat biogáz-üzemanyaggal lássák el. (Egyelőre nincsenek is ilyen járművek a Tüke Busz flottájában.)

-  Ennek lehetőségét azonban az építkezés során biztosítjuk, hiszen a gépészeti kivitelezés és a telep megközelíthetősége is úgy lesz kialakítva, hogy a későbbiekben egy kapcsolódó pályázati program során megvalósítandó töltőállomás alkalmas legyen a speciálisan kialakított autóbuszok tankolására.

Sándor Zsolt elmondta azt is, hogy felvették a kapcsolatot a Zalavíz Zrt.-vel, mivel Zalaegerszegen már futnak olyan buszok, amelyeket a helyi szennyvíztisztító telepén keletkező iszapból előállított gázokkal töltenek fel. 

- Ez tehát már egy működő üzlet modell. Az önkormányzat arra készül, hogy előbb-utóbb megvalósítsa ezt Pécsett is.

A biogáz-üzem megépítésével a társaság éves szinten több százmillió forintot spórolhat meg, hiszen az egymilliárd forintos önerő a tervek szerint tíz éven belül megtérül, ráadásul az iszap elszállításából fakadó tetemes költségekkel sem kell már számolnia.

Képünk illusztráció.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva