Építmény- és telekadó mentességet adna a pécsi nagycsaládosoknak az ellenzék

2023. szeptember 18. hétfő 11:06

Építmény- és telekadó mentességet adna a pécsi nagycsaládosoknak az ellenzék

Amennyiben a jövő évi választások után a polgári jobboldal kormányozhatja Pécset, első intézkedéseink között bevezetjük a pécsi nagycsaládosok részére az építmény- és telekadó mentességet, írta közleményében Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakciójának vezetője.

 

 

"Örömmel értesültünk Orbán Viktor miniszterelnök minapi bejelentéséről, mely szerint a jövőben már a három gyermeket nevelő édesanyák is részesülnek a személyi jövedelemadó mentességben. Ezzel tovább bővül az a támogatáscsomag, amely már az elmúlt időszakban is évente több ezer milliárd forinttal segítette a magyar családok mindennapjait. Ez valóban példa nélküli Európában!

 

Egyetértünk azzal a kormányzati szándékkal, hogy a gyermekvállalás ne többlet terhet, hanem előnyt jelentsen. Ezért ezt a célt mind a Kormánynak, mind a helyi önkormányzatoknak támogatniuk szükséges adópolitikájukon keresztül is.

Ennek érdekében - az elmúlt években - többször is benyújtottuk javaslatunkat, hogy a pécsi nagycsaládosok mentesüljenek a helyi építmény- és telekadó megfizetése alól. Sajnálatosan a pécsi baloldali városvezetés nem támogatta kezdeményezésünket. A pécsi gyermeket nevelő családok tehát nem számíthatnak a jelenlegi városvezetésre, ezért változásra van szükség!

Amennyiben a jövő évi választások után a polgári jobboldal kormányozhatja Pécset, első intézkedéseink között bevezetjük a pécsi nagycsaládosok részére az építmény- és telekadó mentességet.

Emellett fokozatosan további kedvezményeket vezetünk be a gyermeküket egyedül nevelők részére, hiszen tudjuk, ahol minden teher egy szülőre hárul, ott még fontosabb a támogatás.

Pécs városát a rendszerváltozás óta sújtja a demográfiai válság. A jelenlegi városvezetés az ígérete ellenére sem hozott ebben változást, hiszen 2019 óta közel ötezer fővel csökkent Pécs lélekszáma.

A probléma sokrétű, melynek vannak gazdasági összetevői és a környező településekből kiépült agglomeráció megerősödése is ezt a trendet segítette elő. Mi az önkormányzat szintjén olyan intézkedésekkel szeretnénk segíteni a pécsi családokat, amelyek vonzóbbá teszik városunkat a gyermeket nevelni szándékozók számára. Ennek egyik eleme az építmény- és telekadó mentesség és kedvezmény kiterjesztése. Természetesen a trend megfordításához ennél sokkal többre lesz szükség, ezért egy komplex programot fogunk kínálni a pécsi családoknak a helyben maradás és a jelenleg még nem pécsi családoknak a Pécsre költözés elősegítésére. A jelenleginél sokkal felelősebb gazdálkodással és érdemi gazdaságfejlesztéssel pedig megteremthetőek családtámogatások költségvetési forrásai is.

Hiszünk abban, hogy egy helyi családbarát intézkedési terv végrehajtása, kölcsönhatásban a kormányzat családpolitikai intézkedéseivel, megállíthatja Pécs népességszámának jelenlegi rohamos csökkenését. Nincs más választásunk, mert gyermekek és családok nélkül Pécsnek nincs jövője", olvasható a dokumentumban.

 

EQM