Elutalta hétfőn az állami hitel újabb törlesztőrészletét a pécsi önkormányzat

2021. szeptember 28. kedd 15:34

Elutalta hétfőn az állami hitel újabb törlesztőrészletét a pécsi önkormányzat

A pécsi önkormányzat hétfőn 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet fizetett ki az államnak, közölte a városháza.

 

Közleményükban azt írták, "ezzel az önkormányzat immár összesen 4 milliárd 290 millió forintot törlesztett az állam felé. 2019-ben - még az előző városvezetés - 1 milliárd forintot fizetett vissza, majd a megújult városvezetés 2020 novemberében 1 milliárd 540 millió forintot, idén pedig 1 milliárd 750 millió forintot utalt át az államnak.


A pécsi önkormányzat tavaly kezdeményezte az akkor egy összegben esedékes törlesztés több részletre bontott átütemezését, amit a kormány engedélyezett. Mindez azt jelenti, hogy a pécsi önkormányzatnak a következő három évben is évente 1,75 milliárd forintot kell még visszafizetnie ahhoz, hogy Pécs az előző városvezetés pazarló gazdálkodásából származó tartozását teljes egészében rendezze.


A pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 5,25 milliárd forintos tartozás kormánnyal egyeztetett ütemű visszafizetése mellett. Ezzel párhuzamosan felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással arra törekszik, hogy az egészen a ciklus végéig tartó, folyamatos törlesztés mellett is végrehajtsa azokat a fejlesztési terveit, amelyeket a választási programban vállalt a pécsiek gyarapodása érdekében.


A 2019 előtt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott hitel törlesztése normális gazdasági viszonyok között is nehéz helyzet elé állítaná a pécsi önkormányzatot. A két éve tartó koronavírus-járvány miatt azonban a törlesztés még megterhelőbb a város számára. A pécsi városvezetés éppen ezért továbbra is mindent megtesz azért, hogy az önkormányzat pandémia miatt kiesett bevételeit, a számítások szerint mintegy 3,77 milliárd forintot a kormány kompenzálja, és így a járvány miatt ne érje további veszteség a pécsieket."

EQM