Elstartolt a Zeneszüret Fesztivál, egész hétvégén elárasztja Pécset a muzsika

2018. szeptember 06. csütörtök 16:45

Elstartolt a Zeneszüret Fesztivál, egész hétvégén elárasztja Pécset a muzsika

Csütörtökön elindult a Zeneszüret Fesztivál Pécset, az igazi fesztiváli hangulat azonban még csak most kezdődik: egész hétvégén elárasztja a várost a zene. Keresse a flashmobokat, térzenéket az utcákon, jöjjön el a Széchenyi térre, ahol különös élményekben lehet része, hozza el szeretteit a vasárnapi családi napra, tekintse meg a grandiózus operagálát, látogasson el moziba, kiállításra, koncertekre. 

 

Csütörtök délután a Filharmónia Magyarország utcára vitte a zenét, hogy olyan emberekhez is eljussanak a dallamok, akik nem járnak hangversenyekre, koncertekre és meghozzák a fesztiválhangulatot a következő napokra. A Zeneszüret Fesztivál folytatásában is lesznek flashmobok, tér-zenék Pécs különböző helyszínein - Posta Palota, Színház tér, Széchenyi tér, Szent István tér, Graz tér, Búza-Vasely tér -váratlan időpontokban szólalnak meg a dallamok, különböző fantasztikus zenészekkel, mint például a Beregi Duó, Kéméndi Tamás, Harmónia Vonósnégyes, Pécs Percussion Project, Philharmonic brass Quintet, Ércbányász Fúvószenekar és Szabó Marcell.

Járja be a várost a hétvégén, keresse az élőzenét, és fotózza le a produkciót. Töltse fel a facebookra, vagy az instagramra #filharmonia felirattal és nyerjen értékes koncertjegyeket, ajándékokat!

Pénteken folytatódik a fesztivál. Kilenc órakor kezdődik az első program, a Kodály Központban. „Ciki a komolyzene?" címmel kerül megrendezésre a Filharmónia Magyarország konferenciája. Közreműködik Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Peller Mariann, a Virtuózok tehetségkutatójának megálmodója-szülőanyja, Dr. Lakner Tamás és Di Blasio Barbara, valamint gyermek -és ifjúsági hangversenyeket hallgathat a közönség.

Délután 16:00 órától a Filter jegybárban Kiss Péter a Buborék & Sanzon című programmal várja az érdeklődőket, a Művészetek és Irodalom Házában pedig ötkor nyílik Wache Jánosné Schulteisz Margit, 35 év a harmonika világában című kiállítása, valamint Hitre Imola, Akkordeon tárlata.

A pénteki nap kiemelt rendezvénye, a Zeneszüret Fesztivál nyitóhangversenye, valamint a Mesterbérlet és az „Operát az Operából" című bérletsorozat évadnyitó koncertje. A verista szerzők - Boito, Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli - műveiből összeállított, színes műsort hallgathatnak meg a Kodály Központ hangversenytermében, a Magyar Állami Operaház előadásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével. Az operagálán egy rendkívül széles repertoárból kaphatunk majd ízelítőt, az előadást megelőző prológus során, az Operaház művészei vezetésével megismerhetik az est folyamán elhangzó műveket.

Szombattól a Művészetek és Irodalom Házában zeneműhely nyitja meg kapuját. Móger Péter hangszerész várja mindazokat, akik belesnének a harmonika rejtelmeibe, miként lehet szétszedni, majd összerakni, hangosítani és megszólaltatni a hangszert.

A Zeneszüret filmklubban idén A cigányok idejét, valamint az Amelie csodálatos életét, tekinthetik meg a nézők. Az előadások teltházasok, de érdemes érdeklődni, és regisztrálni a felszabadult helyekre.

Hét órától a Széchenyi téren Különleges Találkozásoknak lehetnek részesei. Sigmund Groven szájharmonikajátéka találkozik Szamosi Szabolcs orgonajátéka, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép színpadra Gyüdi Sándor karmester vezényletével. Az élőzene dallamára pedig tűzijáték tánca vetül az égre. Felhívjuk a program iránt érdeklődők figyelmét, hogy rossz idő esetén a Kodály Központban kerül megrendezésre a koncert, ami ugyancsak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyre a Kodály Központ jegypénztárában van lehetőség.

Az este zárásaként 21:00 órakor a Nappaliban Kéméndi Tamás és Gráf Vivien kalauzolja a vendégeket a világ népzenéi között.

Vasárnap családi nappal várják a piciket, nagyokat, valamint családokat a Széchenyi térre. Eső esetén a programok a Zsolnay Negyed E78 koncerttermében kerülnek megrendezésre.

Akár lesz eső, akár nem a Mosolyország és a Filharmónia csapatának jóvoltából sok móka, kacagás vár a gyerekekre egy több állomásos vetélkedő keretén belül. Öt helyszínen játszhatnak, a pecsétfüzetetekbe mindenhol kérhetnek pecsétet, kitölthetik a Filharmónia kvízt és a végén a szerencsésekre Filharmóniás ajándékok várnak, a Filharmónia ötödik születésnapja alkalmából! Reggeltől délutánig rengeteg programmal készülnek: ringató, gyermek-, ifjúsági hangversenyek, vetélkedő, kvíz, ugrálóvár, csillámtetoválás, szélforgó, papír girland, újrahasznosított játékok készítése, gokart, arcfestős bohóc és sok más meglepetés!

A családi naphoz kapcsolódóan a Filharmónia Desszert bérlet évadnyitó koncertjére is sor kerül 16 órakor a Palatinus Hotelben, ahol ZeneBonifác várja a gyerekeket.

A Sípok párbeszéde című előadással zárul a Zeneszüret Fesztivál, mely egyben az Angster bérlet soron következő koncertje lesz a Bazilikában 19:30 órakor.

EQM