Élmezőnyben Baranya: rohamosan emelkedik az értékesített megyei autópálya-matricák száma

2019. augusztus 04. vasárnap 11:07

Élmezőnyben Baranya: rohamosan emelkedik az értékesített megyei autópálya-matricák száma

A tavalyi esztendővel összevetve mintegy 18,5 százalékkal több Baranya megyei éves e-matrica talált gazdára 2019. első felében. Ezzel országos viszonylatban a második helyre került megyénk, csak Hajdú-Biharban tapasztalható nagyobb növekedés. Érdekesség, hogy a baranyaiak többsége viszonteladóknál vette meg a matricát, az online vásárlások aránya pár százalékos. 


Évről évre népszerűbb az ötezer forintba kerülő éves megyei elektronikus autópálya-matrica, amely megvásárlásával egy esztendőn keresztül - a megadott rendszámú járművel - korlátlanul használhatók az adott országrész sztrádaszakaszai.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. Üzleti Intelligencia Osztálya lapunk kérésére összegyűjtötte a pontos adatokat. Ebből látszik, hogy a tavalyi előértékesítéssel együtt 17 151 darab idei, Baranya megyei e-matrica talált gazdára az első hat hónapban. Ez a múlt év hasonló időszakához képest 18,5 százalékos növekedést jelent, amely a második legnagyobbnak számít a megyék rangsorában. Az első helyen Hajdú-Bihar áll 53 százalékos emelkedéssel. Ez nem meglepő, hiszen a keleti országrészben nemrég új autópálya-szakaszokat adtak át.

Budapest és Pécs között sokan használnak megyei e-matricákat

Kizárólag Baranyára vonatkozóan az év első hat hónapjában 9013 rendszámra vásároltak megyei e-matricát. Jól látható az adatokból, hogy sokan a Pécs és Budapest közötti ingázás miatt váltottak úthasználati jogosultságot, hiszen a leggyakoribb kombináció, amely szűkebb hazánkat is érinti, a Baranya-Tolna-Fejér-Pest megyei matricavásárlás - ebből összesen 3056 talált gazdára június 30-ig.
A NÚSZ Zrt.-nél közölték, 278 darab baranyai e-matricát külföldi rendszámra vásároltak.

Mind többen vannak, akik nem várják meg a vásárlással az adott évet: az előértékesítésben eladott Baranya megyei e-matricák száma 2016 és 2018 között gyakorlatilag megduplázódott, 415 darabról 827-re nőtt.

Ha a vásárlás módját nézzük, a baranyaiak többsége a „hagyományos" módot választja. Az összegzés alapján az e-matricák több mint kilencven százaléka viszonteladókon keresztül talált gazdára, ebből a szempontból a legnépszerűbbnek a töltőállomások számítanak. Ugyan folyamatosan nő az online vásárlások aránya, a Baranya megyeiek körében továbbra is ez a legkevésbé kedvelt értékesítési csatorna, a matricák alig 2,4 százalékát vásárolták meg így.

A NÚSZ Zrt. felhívja az autósok figyelmét az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalra, amely az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol csak a matrica árát kell megfizetni a vásárláskor. Máshol a felszámolt kényelmi, illetve tranzakciós díj több száz, esetenként akár több ezer forintra is rúghat.

Ami az egyes kategóriákat illeti, a leggyakrabban természetesen a legfeljebb hét ember szállítására alkalmas, 3,5 tonnánál könnyebb személyautókra váltanak baranyai e-matricát - 2019-re vonatkozóan június 30-ig ebből csaknem 16 ezer darab fogyott. A hétülésesnél nagyobb kisbuszokra, valamint a legfeljebb 3,5 tonnás tehergépkocsikra, illetve a lakóautókra vonatkozóan 1064 darab 2019-es e-matrica talált gazdára. Az autóbuszokra és a vontatmányokra vonatkozóan pedig összesen körülbelül 180 darab, idei esztendőre érvényes engedélyt adtak el.


Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)