Elképesztő: 1,5 milliárd forintba kerülnek a városi cégek Pécsnek!

2007. december 26. szerda 22:37

Elképesztő: 1,5 milliárd forintba kerülnek a városi cégek Pécsnek!
Rövidesen akár a csődbiztos is megjelenhet. Több mint kritikus állapotban van a költségvetés, az adósságállomány ez évben 19 milliárdra rúghat. Állj és ne tovább! A városi cégeket több, mint másfél milliárddal támogatta idén az önkormányzat.

A pécsi önkormányzat 2007-ben a részben vagy egészben tulajdonában lévő cégek működését másfél milliárd forinttal támogatta.

A legnagyobb összeget, közel 650 milliót a Pécsi Közlekedési Zrt. könyvelhette el, de jelentős támogatást kapott az EKF levezénylésére hivatott Pécs2010 Menedzsment Központ is (a költségvetési kimutatásban még Európa Centrum Kht-ként jelölve): az idei előirányzatban e tétel mellett plusz 322 millió forint szerepelt.

A pécsi önkormányzat mindössze - a részben francia tulajdonú - Pécsi Vízmű Zrt-ből vehetett ki osztalékot: innen mintegy 136 millió forint jutott a város kasszájába.

Nagy Csaba, a pénzügyi bizottság elnöke szerint a nagyobb cégek közül a PÉTÁV Kft. és PVV Zrt. sem kap jelentősebb támogatást, ennek ellenére úgy látja, minél előbb létre kellene hozni a legjelentősebb városi cégeket tömörítő holdingot. A közös irányítási struktúrával ugyanis drasztikusan csökkenthetők lennének a működési kiadások.

A PK Zrt-vel kapcsolatban tudható, hogy azért ilyen magas az önkormányzati finanszírozás, mert az elmúlt években a központi költségvetési támogatás fokozatosan megcsappant. A bizottsági elnök felvetése szerint viszont kérdéses, hogy az APEH által - egy korábbi rossz városházi döntés következtében - kiszabott közel 700 milliós bírságot miből fizetik majd ki, mindenesetre ezt tételt is szerepeltetni kell majd a következő évi költségvetés kiadásai között.

Az idei esztendőben a városi költségvetés kritikus állapotba került, hiszen a 41,2 milliárdos büdzsé főösszege mellett 2007 végére immár négy-öt milliárdra rúghat a működésre felvett folyószámla hitel.

Hozzátesszük: a néhány évvel ezelőtt igényelt kölcsönt ezidáig egyszer sem tudta  kiegyenlíteni a város.

Mindezek mellé a fejlesztési célú hitelek 13 milliárdja is társul, s a számítások szerint még huszonöt év múlva is félmilliárdos visszafizetési kötelezettsége lesz Pécsnek. A fentiekhez ráadásul hozzájöhet az a tízmilliárdos hitelkeret is, melyet az Európai Befektetési Banktól (EIB) szándékoznak felvenni az EKF önerejének biztosítására, illetve a programokhoz kapcsolódó fejlesztések céljára.

B. M.