Elhunyt Ujvári Jenő, Pécs egykori alpolgármestere

2016. február 08. hétfő 11:08

Szombaton elhunyt Ujvári Jenő, Pécs egykori alpolgármestere. Otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

A család érdeklődésünkre megerősítette a szomorú hírt: Ujvári Jenő türelemmel viselt, hosszú betegség után szombaton családja körében, otthonában elhunyt. Temetéséről később intézkednek.

Pécs Polgármesteri Hivatala az alábbi nekrológgal búcsúzik az egykori alpolgármestertől:

Ujvári Jenő 1939. december 2-án született Pécsett. Itt kezdte és folytatta tanulmányait 1957-ig, a Pedagógiai Főiskola elvégzéséig. Tanítói oklevelének megszerzését követően 1963-ban a Debreceni Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a földrajz-történelem-népművelés szakon diplomát szerzett, és 1982-ben politikai tanulmányait is befejezte Budapesten.

Első munkahelye Somogy Megyei Tanács és Pécs Városi Tanács volt. A Pécsi Tanárképző Főiskolán a kezdeményezésére létre jött közművelődési tanszéken dolgozott, majd 1975-1983-ig vezette azt.

1990. után Ujvári Jenő a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságát irányította 2002-ig. Vezetése alatt a Nemes Endre, Martyn Ferenc, Amerigo Tot állandó tárlattal, „Schaár Erzsébet utcával", a Várostörténeti Múzeummal, és az Ókeresztény Mauzóleummal bővült a közgyűjteményi intézmény.

1996 és 2002 között Pécs alpolgármestere. A Pécs/Sopianae Örökség Kht. igazgatójaként, majd szakmai tanácsadójaként az ő irányításával valósult meg a Cella Septichora Látogatóközpont. Elévülhetetlen érdeme, hogy Pécs késő római ókeresztény temetője 2000-ben felkerült UNESCO világörökségi listájára.

Ujvári Jenő közszolgálatát, a művelődés terén végzett évtizedes tevékenységét többször is elismerték. 2005-ben Pro Civitate Díjat, 2006-ban Tüke Díjat kapott, 2007-ben Samobor város díszpolgárává választották.

Ujvári Jenő halála veszteség Pécs számára. Fáradhatatlan közszolgálatára, önzetlen személyiségére, és az általa létrejött szellemi-közösségi értékekre sokáig emlékezni fog Pécs Önkormányzata, Pécs városvezetése és a Polgármesteri Hivatal dolgozói.

 

EQM