EKF-év: pro és kontra (1. rész)

2010. december 01. szerda 18:57

EKF-év: pro és kontra (1. rész)
A végéhez közeledik az idei EKF-év, bizonyos szempontból - a filharmonikusok néhány koncertjét és a Nyolcak kiállítását nem számítva - lezárultak azok a programok és rendezvények, amelyek meghatározták a kultúrfőváros idei arculatát. Megkérdeztük a volt menedzsmentközpont jogutód szervezetét, hogy ők miképpen értékelik az esztendőt - és megkérdeztünk két ismert pécsi közéleti személyiséget is, hogy nekik mi a véleményük a kiemelkedőnek szánt esztendőről.

A Művészeti Marketing Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Kft. által a lapunkhoz eljuttatott értékelésből kiderül, hogy a szervezet a Pécs2010 EKF-program megvalósítása során általánosságban sikerként értelmezi egyebek mellett azt, hogy a Határtalan város című pályázatban megfogalmazott alapelv érvényesült, azaz Pécs felkerült Európa kulturális térképére. Emellett százötven új munkahely jött létre az Új Munkahelyek a Sikerért projekt keretében és az EKF-program által generált magánberuházások révén, valamint kiválóak a város turisztikai mutatói is.

A programok terén büszkék arra, hogy 2010-ben tavasztól őszig a tematikus fesztiválok rekordlátogatottsággal zártak, ráadásul a siker nemcsak a könnyűzenei vagy utcai fesztiválok esetében volt mérhető, hanem a kiállítások statisztikái is „szép" eredményeket hoztak. (A Munkácsy-tárlatot hatvannyolcezren, a Bauhaus-kiállítást pedig tizenötezren látogatták meg.)

Érdekes módon érvelnek a Pécsre irányuló sajtófigyelem mellett, amely "szinte egész évben kiemelkedő volt". Ennek első "felvonása" a január 10-i évadnyitó sajtótájékoztató volt, amelyre 250 hazai és 50 nemzetközi médium munkatársa regisztrált. Természetesen utaltak a világsztárok sorára (Seal, Rhoda Scott, King Singers, Orchestra Buena Vista Social Club) is, amelyhez "kiváló felvezetés volt 2007-ben José Carreras, majd 2008-ban és 2009-ben Placido Domingo fellépése".

A sikerként elkönyvelt epizódok közül nem maradnak ki a megaberuházások sem. A Tudásközpont - amelyet megtekintett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is - mellett a Gyugyi-gyűjtemény megnyitása, a Kodály Központ végső stádiumba kerülése, valamint a Nyolcaknak otthont adó Nagy Kiállítótér megvalósulása is büszkeségre adhat okot - legalábbis a szervező társaság szerint.

Az általunk megkérdezett neves pécsi közéleti személyiségek, Csordás Gábor kritikus, irodalmár és Aknai Tamás művészettörténész azonban kevés pozitív benyomásáról tudott számot adni. Csordás Gábor igazából csupán az új életre kelt közterek és a rajtuk megrendezett programok kapcsán nyilatkozott kedvezően, s lényegében csak a Városfoglalás elnevezésű programmal volt megelégedve:

- Amit maradéktalanul jónak és ideillőnek tartok - s ami ráadásul civil kezdeményezésre valósult meg -, az a városfoglalás, ami tényleg méltó Európa kulturális fővárosához - közölte az irodalmár. - A program során a város lelki visszafoglalására, a múlt feltárására került sor közismert helyi személyek megismerésén keresztül, ráadásul nem került milliókba, mint oly sok más program, amelyekből aztán ostobaságok lettek - fűzte hozzá.

Vele szemben Aknai Tamás művészettörténész gyakorlatilag nem talált olyan említésre méltó elemet az EKF-év kapcsán, amellyel elégedett lehetne.

(A következő, holnapi részben az idei kultúrfővárosi év negatívumaival foglalkozunk - Aknai Tamás és Csordás Gábor szemüvegén keresztül.)

Képünk a július 13-i Seal-koncerten készült.

H. L. B. - Fotó: Kováts Judit