Egyetemi vesztegetés: az ügyészség a volt főigazgató büntetését is súlyosítaná

2019. május 21. kedd 12:50

Egyetemi vesztegetés: az ügyészség a volt főigazgató büntetését is súlyosítaná

A Baranya Megyei Főügyészség a Győri Törvényszék 2019. május 17-én kihirdetett elsőfokú ítéletével szemben - három vádlott kivételével - fellebbezést jelentett be a kiszabott büntetések súlyosítása, a bűncselekmények eltérő minősítésének megállapítása, illetve a felmentések miatt.

 

A Győri Törvényszék múlt pénteken hirdetett ítéletet a 2010-ben kirobbant, utóbb egyetemi vesztegetésként ismertté vált ügyben: a nem jogerős határozat szerint Imhof Gábort, a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatóját nyolc, további három vádlottat öt év börtönre ítéltek.

Öt vádlottat felmentettek, a többieket felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, illetve próbára bocsátották.

 

 

A Baranya Megyei Főügyészség vádirata szerint a pécsi egyetem volt gazdasági főigazgatója és társai az egyetem beszállítóitól jogtalan előnyt fogadtak el, és ennek fejében őket más beszállítókkal szemben előnyben részesítették.

Ezen túlmenően a vádlottak vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével a Pécsi Tudományegyetemnek közel 100 millió forint kárt okoztak.

 

A Baranya Megyei Főügyészség által bejelentett fellebbezés a 27 vádlottból 24 vádlottat érint, míg három vádlott vonatkozásában az ítéletet tudomásul vette.

Lapunk érdeklődésére az ügyészségen közölték, hogy a nyolc év letöltendő börtönre ítélt volt főigazgató esetében is súlyosításért, illetve eltérő minősítés megállapítása miatt fellebbeztek.

Hozzátették azt is, a fellebbezésük által nem érintett három vádlottat felfüggesztett börtönre ítélte a törvényszék. 

M. B.