Egy szenzációs ízbomba: a lecsó
2008. október 04. szombat 21:05

A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika (meg természetesen valamilyen „zsiradék") az alapvető fontosságú hozzávalók között van.
Ennek mennyisége ízlés szerint változik. Ma megint olyan recepteket mutatunk be, amelyeket nem együtt készítettünk el, de tagjaink receptgyűjteményében sikeresen szerepeltek már.
Alap lecsó
Hozzávalók (8 személyre): 40 dkg kolozsvári (vagy nem) szalonna, 1 kg vöröshagyma, 3 kg minél többféle paprika (nem csípős), 2-3 csípős zöldpaprika, 1,5 kg paradicsom, só.
Elkészítése: a szalonnát zsírjára pirítjuk, a durvára vágott hagymát megdinszteljük benne. Fontos, hogy ebben az esetben a hagyma nem egy „szaftképző elem", mint a pörkölteknél, hanem önálló alkotórész.
Amikor a hagyma szép sárgássá válik, hozzátesszük a paprikát. Addig főzzük, amíg levet ereszt, és kezd egy kissé fonnyadni. Ezután következik a paradicsom, ami viszonylag hamar kiadja az ízeit. Ez a lecsó lényege.
Itt elnézést kérünk mindenkitől, mert ezt úgyis tudják. Majdnem mindenki ezen a megoldáson változtat. Egyrészt hozzáadnak (adunk) további összetevőket (kolbász, virsli, tarhonya, rizs, lehetne még sorolni). Érdekes változat, amikor például nem a hagymával, hanem a paprikával kezdünk a zsiradékban.
A sült paprika íze egészen más lesz (kicsit „balkáni" jellegű). További eldöntendő kérdés, hogy tegyünk-e a lecsóba őrölt pirospaprikát? Sokan tesznek, szerintünk, csak akkor érdemes, ha korán paprikázunk, mivel a pirospaprika zsírban oldódik.
Roma lecsó
Hozzávalók: 20 dkg húsos szalonna, 3-4 nagy fej hagyma, 2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 2-3 szem krumpli, 2-3 evőkanál pirospaprika, 2-3 csöves erőspaprika, só.
Elkészítés: a paprikákat karikákra vágjuk, a paradicsomokat négyfelé-hatfelé vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk (ez kellőképpen sűríti a lecsót). A szalonnákat kiolvasztjuk, majd aranysárgára pirítjuk rajta az apró kockára vágott hagymát. Megszórjuk az édes pirospaprikával, majd rátesszük a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózzuk és ízlés szerint erőspaprikával ízesítjük.
Baszk lecsó (Piperade Basquaise)
Hozzávalók: 2 hagyma, 1-1 piros és zöldpaprika, 1 dl olivaolaj, fél kg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, vékonyra szelt Jambon de Bayonne sonka (jó ám a másik is).
Elkészítése: a paprikákat kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk. Olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikákat, majd 5 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő nélkül 15-20 percig pároljuk. A tojásokból rántottát készítünk. A „lecsót" és a rántottát egy tálra halmozzuk, a tetejére pedig a vékony sonkaszeletek jönnek.
Padlizsános-chillis lecsó
Hozzávalók: két fej hagyma, egy kiló paprika, két padlizsán, háromnegyed kiló paradicsom, só, fokhagyma, chillipaprika, szezámmag
Elkészítés: A hagymát kicsiny kockákra, a paprikát szeletekre, majd kockákra vágjuk. A paradicsomot pár percre forró vízbe dobjuk, majd kihalásszuk, így könnyen lejön a héja (amit lehúzunk), majd nyolcadoljuk. A padlizsánt sütőben minden oldalon picit átsütünk, annak úgy jön le könnyen a héja, meghámozzuk, daraboljuk, sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen, azután lemossuk.
A hagymát üvegesre pirítjuk kevés olajon, majd beledobáljuk a paprikát és a padlizsánt, kicsit azt is odapirítjuk, majd jöhet a paradicsom, és kevergetve főzni kezdjük. Következnek a fűszerek, és addig főzzük, míg jól szét nem főtt minden (igazából úgy jó, ha nem totálpépes, hanem még lehet látni a zöldséghatárokat).
Mediterrán lecsó
Hozzávalók: zöldpaprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, vöröshagyma, só, bors, bazsalikom, fokhagyma, chilipaprika olajbogyó kapor, pirospaprika.
Elkészítés: a zöldségeket megtisztítjuk, egyforma nagyságú kockákra vagy csíkokra vágjuk. A vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát, majd a cukkinit, padlizsánt, végül a paradicsomot. Közben pillanatnyi hangulatunk szerint fűszerezzük. Ha minden megpuhult, kész az alap.
Aki olaszosabb étekre vágyik, az tegyen hozzá több bazsalikomot és fokhagymát, esetleg olajbogyót. (Biztosan van még egy sor lehetőség (mondjuk gombával, szárnyas hússal, zsenge tökkel is elkészíthető.
Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Ragadós volt a példa: már minden...
- Megkéselt egy diák egy tanárt egy...
- Napos, száraz, kellemesen meleg...
- Komoly károkat okozott a hétvégi...
- A PTE-n segít a betegeknek Ánizs,...
- Életművéért vehetett át kitüntetést...
- Több baranyai busz menetrendje is...
- Jöhet egy kis nosztalgia? Pécsi...
- Fák árnyékában kicsit megpihenni...
- A tűzoltók vették le az ételt egy...