Egész nyáron megnézhetjük a pécsbányai mamutleletet

2019. május 31. péntek 13:29

Egész nyáron megnézhetjük a pécsbányai mamutleletet

A jégkor pécsi vándora - A „pécsi mammut" című kiállítás a kiemelt érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk, így a tárlat 2019. augusztus 31-éig látogatható. 

 

A tárlat a 90 évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mamutleletek fellelhető preparátumait mutatja be, részben újra restaurált példányokkal, egyben Rihmer László (1904-1982) bányamérnök, geológus, jogász munkásságára megemlékezve.

Az interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mamutcsontváz makett) kiegészülő tárlaton életnagyságú nyomtatásban (3x5 méter) csodálhatjuk meg Rihmer rajzát a „mammut" csontvázáról, valamint a feltárás térképét. A kiállításon a kortárs állatok ősmaradványai is megszemlélhetők.

Fontos megemlíteni a kiállításhoz tartozó múzeumpedagógiai foglalkozást, mely a kiállítás időtartama alatt folyamatosan igénybe vehető osztályok és csoportok számára, akár még a nyári szünetben is. Ennek során a részvevők a jégkorszak kialakulásával, földtörténeti jelentőségével, környezeti feltételeivel, jellegzetes kárpát-medencei fajaival ismerkednek meg, s egy játék keretében átélhetik, milyen szigorú feltétekre van szükség az ősmaradványok keletkezéséhez.

A foglalkozás eredetileg a 4-6. és a 7-10. évfolyamosok számára szól, ám 1-3. osztályosoknak és óvodásoknak szóló változata is van.

A tanév utolsó hetére a Janus Pannonius Múzeum az Állatkerttel közös foglalkozáscsomagot is hirdetett. Az erre regisztráló csoportok mindkét helyszínen kedvezményesen látogathatják az őslényekhez kapcsolódó programokat.

A foglalkozás az iskolák számára a tanév végéig, a táboros csoportok számára pedig akár a nyári szünetben is igényelhető a [email protected] e-mail címen vagy a (72) 213-419-es telefonszámon.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum