Dubajozni is marad ideje Szebeni Zsoltnak, aki a pécsi menhelyen gyógyítja az állatokat

2016. június 15. szerda 17:06

Dubajozni is marad ideje Szebeni Zsoltnak, aki a pécsi menhelyen gyógyítja az állatokat

Dr. Szebeni Zsolt állatorvos a távlovas válogatottal járja Európát és a világot, miközben idehaza az állatok megmentéséért dolgozik a Misina pécsi menhelyén.

- Mióta az eszemet tudom, állatorvosnak készültem - vágott a közepébe a budapesti születésű Szebeni Zsolt. - Engem valahogy a mozdonyvezető-rendőr-űrhajós pályák sose vonzottak. Egészen kis korom óta érdekelt a biológia, gyűjtöttem a rovarokat, édesanyám nagy örömére az utcán elütve talált macskát a konyhaasztalon boncoltam, szóval folyamatosan készültem a szakmára.

A feleségével 1985-ben költöztek Baranyába, egy évig Sásdon dolgozott, majd Mindszentgodisára került, ahol ma is élnek. Volt hatósági állatorvos, körzeti állatorvos, most magán-állatorvosként dolgozik. 1995-ben elvégezte a kisállat-specialista klinikus szakállatorvosit, 2005-ben a lógyógyász szakállatorvosit, és később az egzotikus állatokkal foglalkozó kurzust is.

Versenyzett is, majd állatorvosként a sportág nyakán maradt

- Serdülő- és junior koromban nyolc éven keresztül öttusáztam a KSI-ben. Az egyetem előtt hagytam abba a versenysportot, akkor nagyon sokat kellett tanulni. Az előfelvételi miatt több mint fél évet dolgoztam lovászként a Nemzeti Lovardában. A 90-es évek vége felé ismerkedtem össze Bükkösdön a távlovaglással, eleinte versenyeztem is, a rövidtávnak számító 40-50 kilométeres távokon. Később, mint állatorvos a sportág nyakán maradtam, és verseny-állatorvosként nagyon sok versenyen közreműködtem, kezdetben itthon, majd a nemzetközi porondon is. Közben a Magyar Távlovas Válogatottnak is csapat-állatorvosa lettem, gyönyörű helyekre kísértem a válogatott lovakat és lovasokat. Jártam Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, szóval sokfelé Európában. Verseny állatorvosként is kaptam meghívást Európába, de jártam Szardínia szigetén, Abu Dhabiban és Dubajban is.

Náluk is laknak állatok

Szebeni Zsolt, amikor csak teheti, a családjával tölti szabadidejét. Felesége a komlói kórházban dolgozik. Lánya ortopéd sebészként helyezkedett el Kaposváron, fia pedig, ha minden jól alakul jövőre végez, szintén a humán orvosin Pécsett. Házuknál természetesen az állatokból sincs hiány: van három lovuk, két komondoruk, két macskájuk, de madárpókjuk is volt többször, a rekorder 13 évesen pusztult  el.

De persze idehaza sem telnek eseménytelenül a napjai.A Misina Állat- és Természetvédő Egyesület állatait látja el napi szinten, emellett Komlón is rendel, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara Baranya Megyei Szervezetének elnökeként tevékenykedik.

- Mindenféle állat van az egyesületnél, a kutyák és macskák mellet közel harminc ló, szamarak, birkák, kecskék, sertések, bivaly, szürke marha, magyar tarka, rendszeresen megfordul sokféle vadmadár, van kölyök rókánk, időnként őzgida. Nagyon mérges tudok lenni, mikor a makkegészséges kölyökállatot a tudatlan "megmentők" elhozzák az erdőből, mivel egyáltalán nem könnyű őket felnevelni. Mindenkinek üzenném, hogy a talált őzgidát, bagolyfiókát, fészküket elhagyott, egészséges madárkákat nem szabad "megmenteni"! Le kell fényképezni, örvendezni, hogy milyen szépet láttunk, aztán sarkon fordulni és hazamenni. Az általunk nem látott szülők gondoskodni fognak róluk!

A negyven nem álmos disznó rejtélyét is megfejtették

Az évek alatt természetesen számtalan érdekes eset szemtanúja volt Szebeni Zsolt, kollégáival könyvet tudnának írni az anekdotákból.

- Még a régi, füzetbeírós korszakból is vannak emlékek, mikor azt lehetett olvasni: Baranyajenő, Lajos, 40 disznó nem tud aludni. Hát vakarództam a megfejtésen, végül a szomszédasszony segített, ő írta be, és azt akarta jelenteni, hogy Baranyajenőn, a Kossuth Lajos utca 40-ben a disznó nem tud felállni. De rengetegszer volt olyan beírás, hogy „doktor úr, azonnal jöjjön, beteg a disznó". Csak az nem, hogy melyik faluban, kinél. Érdekes beavatkozás volt, amikor az egzotikus gyakorlaton, a pesti állatkertben a felnőtt orrszarvúból vettem vért, illetve szép élmény volt az is, amikor két mérgezett rétisast a Misina Egyesületnél történő felgyógyításuk után az élőhelyük közelében szabadon eresztettük.

 

Erdélyi Bianka - Fotó: Kálmándy Ferenc