Drogtanya Pécs közepén

2011. január 07. péntek 18:56

Drogtanya Pécs közepén
Több mint három éve húzódik a távolsági autóbuszállomástól délre eső terület kálváriája. Még 2007-ben szerezte meg közel 40 millió forintért a többek közt az egykori Hard Rák Café-t is magában foglaló épületegyüttest a budapesti székhelyű Unione-Projekt Kft. A Pécsi Földhivatal nyilvántartása szerint a területen álló ingatlanokat jelenleg az ugyancsak a fővárosban bejegyzett Sopianae-Projekt Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft. birtokolja. A vételáron kívül sok pénzt biztosan nem költöttek a területre, hiszen az egyre rosszabbul fest: a romos, összefirkált épületmaradványok csúfítják a várost, s egyre gyakrabban keresnek benne menedéket a hajléktalanok és a szipusok.

Korábban szinte biztosra lehetett venni, hogy a buszpályaudvar mellett megnyitja első pécsi áruházát az OBI. A barkácstermékeket árusító cég azonban végül visszakozott. Telefonon érdeklődtünk az áruházlánc marketingosztályán, hogy a közeljövőben megindulhat-e az építkezés az említett területen - vagy bárhol Pécsett -, konkrétumokat azonban nem sikerült megtudnunk, mindössze annyit közöltek: a cég pécsi terveiről legkorábban január közepén-végén tudnak tájékoztatást adni.

A korábbi tulajdonos, az Unione-Projekt Kft. az egykor népszerű Hard Rák Café elől körülbelül egy éve elzárta az áramot és a vizet, így a szórakozóhely működése lehetetlenné vált.

Az épület állaga folyamatosan romlik, a horrorfilm-díszletként ható területen szeptemberben már gyilkosság is történt. A romok között hajléktalanok és drogosok vertek tanyát - a helyzet kezelésére azonban kevés eszköz áll a hatóságok és a szociális munkások rendelkezésére.

- Nekünk nincs jogalapunk onnan senkit elzavarni. Annyit tudunk tenni, hogy megkérjük az illetőt, hogy az éjszakát töltse a melegedőben - mondta el megkeresésünkre Hajdu Krisztián, a hajléktalan embereket segítő Támasz Alapítvány szakmai vezetője.

Ugyan január elsejétől egy belügyminisztériumi rendelet lehetőséget ad arra az önkormányzatnak, hogy megtiltsa a közterületen alvást, az új szabályozás miatt aligha várható előrelépés a terület rendezésének ügyében.

- Érdekes kérdés, hogy mit lehet tenni az említett helyen lévő hajléktalanokkal, hiszen a buszpályaudvar melletti rész magánterület - mondta Hajdu Krisztián.

A terület rendben tartása a tulajdonos feladata lenne, ennek elmulasztását azonban - mint azt bárki tapasztalhatja - a hatóságok nem kérik számon. Természetesen szerettük volna megismerni a Sopianae-Projekt Ingatlanhasznosító Kft. terveit is, a cég képviselőit azonban nem sikerült elérnünk.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva