Döglött egérrel a Föld körül: bejárta a világot a pécsi Helstáb Martin animációs filmje

2016. november 10. csütörtök 07:31

Döglött egérrel a Föld körül: bejárta a világot a pécsi Helstáb Martin animációs filmje

Gyakorlatilag az egész világot bejárta Helstáb Martin, Jó étvágyat, bogaram! című animációs alkotása. A huszonegy éves pécsi fiatalember biológus tanulmányait hagyta ott a filmkészítés miatt, és nagyon úgy néz ki, nem hozott rossz döntést. Hamarosan már saját stúdiójában készülhetnek a mozik.

Filmes karrierje egy sci-fi novellával indult három évvel ezelőtt. A mű - az alkotó meglepetésére - megnyerte az egyik pályázatot, majd ezen felbuzdulva a történetet forgatókönyvbe öntötte, amellyel egy újabb megmérettetésen hozta el az első díjat. Innen már nem volt megállás, a történetből végül a film is elkészült.

- Úgy megtetszett ez a világ, hogy félbehagytam a biológusi tanulmányaimat és elvégeztem a PTE televíziós műsorkészítő szakát, így még közelebb kerültem a filmkészítéshez - idézte fel a kezdeteket Helstáb Martin (képünkön).

Íme a film. Jó étvágyat, bogaram!


A munkatársunknak nyilatkozó fiatalember elmondta, az alkotásokat teljes egészében ő készíti, még a szinkronhang is az övé. A képzelőerőnek nagy teret adó animációs technikát pedig maga fejlesztette ki - hosszas kísérletezéssel.

- Egy zenész számára minden bizonnyal nem tökéletes a filmem zenéje, egy festő számára a képek, egy animátor számára a mozgások, de a végén az elemekből születik egy sajátos egység, ami meghatározza a stílust. Ez pedig olyan imponáló tud lenni a szakma és a közönség előtt, hogy elhanyagolhatóvá teszik a technikai hiányosságaimat - fogalmazott.

A filmek jelentős részében fontos szerepet kapnak az állatok, persze művészi megvalósításban. Mint megtudtuk, a kettő kombinációja nem véletlen.

Új szemléletet tanult a szabadiskolában

A fiatal filmes felidézte, hatéves korától a Pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolába járt délutánonként, ahol a festésen és a rajzon kívül egy olyan tudományágak közti szemléletet is elsajátított, amely nélkül nem mert volna belevágni egyik filmbe sem.

- Az Animal Planet TV-csatornán nőttem fel, mióta filmes közegbe kerültem, azóta pedig csak a többség számára unalmas művészfilmeket nézek, ezekből jön össze a filmjeim tematikája. Szeretem olyan karakterek történetét bemutatni, akik eltérnek a társadalmi normáktól, többnyire állatok szerepében, stilizálva.

Helstáb Martin művei számos hazai díjat begyűjtöttek, a Jó étvágyat, bogaram! című alkotás pedig beutazta a világot, hogy aztán elismerésekkel térjen haza. Az animációs filmet díjazták Los Angelesben és Londonban, valamint bemutatták Indiában, Hongkongban és Ausztráliában is.

A fiatal pécsi srác szeretne ezen az úton továbbhaladni, „sokat tanulni és nemzetközileg elismert művésszé válni".

- Már fél éve dolgozom az első nagyjátékfilmemen, ami egy szokatlan sci-fi dráma lesz és többnyire élőszereplős. Emellett a jelenleg futó Önindító programban egy saját stúdiót alapítok, hogy megőrizzem a függetlenségemet és továbbra is egyedi filmeket készíthessek.

Palotás P. - Fotó: Kiss Sebastian