DDRFÜ: kezdődhet a villányi elkerülő építése

2010. február 12. péntek 12:48

Elkerüli Villányt, s így megvédi a mára már elviselhetetlenné fokozódott nehézgépjármű forgalomtól az a 4,25 kilométeres új út, amelynek építéséről döntés született a Dél-dunántúli Operatív Program keretében. A Siklósi kistérség közlekedési kapcsolatait is javító fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként több mint 2,5 milliárd forintból valósulhat meg.

A Dél-dunántúli régió mellékútvonal-hálózata rossz minőségű és hiányosan kiépített, a gyenge minőségű közutak aránya felülmúlja az országos átlagot, a burkolatok több mint 50 százaléka élettartama végén jár, vagy azon túl van.

Az 5701. jelű, Bóly térségéből induló és a közel 3 km hosszú villányi belterületi szakaszon áthaladó összekötő úton bonyolódik a a Duna-Dráva Cement Kft. beremendi gyáregységének tehergépjármű forgalma. Az intenzív nehézgépjármű forgalom a város lakóit fokozott balesetveszélynek és elviselhetetlen zaj-, rezgés- és légszennyezésnek teszi ki.

A napi közel 4000 áthaladó jármű közül a nehézjárművek részaránya megközelíti a 25 százalékot. A teherforgalom okozta negatív környezeti hatások nem csak a településen élőket, de a jelentős számban a térségbe látogató turistákat is sújtják. A folyamatosan növekvő forgalom veszélyezteti a település főutcáján kétoldalt sorakozó hangulatos, műemléki védelem alatt álló pincéket, présházakat, és idővel a város vonzerejének csökkenését eredményezheti.

A Villányt jelenleg átszelő út mellet, új nyomvonalon megépülő útszakasz jelentősége az, hogy a mellékutat használó igen jelentős mértékű nehézgépjármű forgalom elkerüli a település belterületét, csökkenti az ott lakókat érő káros környezeti ártalmakat, balesetveszélyt, rezgésterhelést. A település turisták által látogatott belterülete mentesül a tranzitforgalomtól. Az átlagos napi forgalom csaknem harmadára csökken.

Forrás: Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség