Csődbe ment az istenkúti egyesület

2009. október 31. szombat 17:55

Csődbe ment az istenkúti egyesület
Az egyszerű halandó számára aligha felfogható bürokratikus eljárás során bénították meg és lehetetlenítették el a város egyik közművelődési szervezetét, az Istenkúti Közösségért Egyesületet (IKE). Egy még két évvel ezelőtt lezajlott uniós pályázati program végrehajtásában utólagosan talált szabálytalanságot az ellenőrző hivatal, az ESZA Kht. A társaság azonnal bírságolt, az adóhatóság pedig inkasszót rendelt el. A város önkormányzata kénytelen szerződést bontani az egyesülettel.

2005 és 2007 között egy konzorcium tagjaként vett részt az IKE abban a foglalkoztatási programban, amely során hat embernek tudtak munkát biztosítani. A gondok ekkor kezdődtek.

Peták Péter (képünkön), az egyesület vezetője szerint az ominózus pályázat lebonyolítása úgy zajlott, hogy bizonyos időközönként projekt-előrehaladási beszámolót készítettek, amelyek alapján - részletekben - menet közben utalták át a támogatási pénzt. A beszámolóik mindegyikét elfogadták ugyan, de a 14 millió forintnak csak nyolcvan százalékát kapták meg, mivel a pályázat ellenőrzésére hivatott ESZA Kht. szabálytalansági eljárást kezdeményezett a konzorcium ellen. Az ESZA  hosszas vizsgálódás után megállapította, hogy a programnak csupán 34 százaléka teljesült - arra viszont az istenkútiaknak nem volt lehetőségük, hogy fellebbezzenek.

Peták azt mondja, hétmilliós bírsággal sújtották őket, s arra kötelezték a szervezetet, hogy az "eredeti állapot" állítsa helyre.

"Míg a bírság összege irreális, addig utóbbi megállítás abszurd, hiszen a dolgozók foglalkoztatása már megtörtént" - tette hozzá. Mint elmondta: miután nem tudták befizetni a bírságot, azzal szembesültek, hogy az adóhatóság inkasszót rendelt el a számlájukra.

Az önkormányzattal fennálló közművelődési szerződés felbontásának a magyarázata az, hogy a város negyedéves leosztásban utalja a támogatást, az utolsó félmillió viszont az inkasszó miatt "elveszhetne". Ezért döntöttek a szerződésbontás mellett, így a jövőben a patacsi egyesület állja majd az istenkúti művelődési ház rezsiköltségeit. A szervezet persze nem hagyta annyiban a dolgot: demonstrált és a bírósághoz is fordult, igazát bizonyítandó. Az elnök szerint elképzelhető, hogy fel tudják majd támasztani az egyesületet, amihez persze az kell, hogy a bíróság számukra kedvező döntést hozzon, és az elindított per se húzódjon évekig.

B. M.