Csapatépítés címén húztak le egy baranyai falut

2022. október 28. péntek 13:48

Csapatépítés címén húztak le egy baranyai falut

A Pécsi Járásbíróság a pénteken megtartott nyilvános előkészítő ülésen a T. vádlottat - mint bűnsegédet - jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott egy Pécsen bejegyzett gazdasági társaság tényleges képviseletében járt el, kötelezettségeket vállalt, számlákat állított ki és rendelkezett a gazdasági társaság vagyona, bankszámlája felett, annak ellenére, hogy ügyvezetőként nem ő, hanem egy másik személy volt bejegyezve.

Egy baranyai kistelepülés néhai polgármestere és a vádlott 2018 előtt ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy a kistelepülés önkormányzata költségvetéséből, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával fognak pénzt szerezni.

Ennek érdekében a néhai polgármester és a vádlott, mint a gazdasági társaság tényleges vezetője a kistelepülésen 2018. január 5-én - alkalmazotti kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására - színlelt megbízási szerződést kötöttek.

A szerződést a gazdasági társaság ténylegesen bejegyzett vezetője írta alá, ő azonban az ügyletben egyéb szerepet nem játszott. A gazdasági társaság a szerződésben foglaltakat nem is kívánta teljesíteni, a szerződések kizárólagos célja az volt, hogy a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből a gazdasági társaságnak történő kifizetések jogszerű látszatát keltse.

A vádlott a kistelepülés önkormányzata részére két számlát állított ki: 2018. március 21-én vezetői és alkalmazotti kapcsolatépítés, csapatépítés címén 2.190.001 forintról, valamint 2018. április 13-án rendezvényszervezés és kapcsolódó feladatok elvégzése címén 7.320.916 forintról.

A néhai polgármester a fenti összegek kifizetésével a kistelepülés önkormányzatának összesen 9.510.916 forint vagyoni hátrányt okozott 2018-ban. A kifizetések jogszerűségének igazolására a néhai polgármester a valótlan tartalmú számlákat a kistelepülés önkormányzatának könyvelésébe beállította, mely tevékenységéhez a számlák kiállításával a vádlott szándékos segítséget nyújtott.

Forrás: Pécsi Törvényszék