Csak a törzsvendég kap feketén beszerzett házipálinkát

2011. április 25. hétfő 22:15

Csak a törzsvendég kap feketén beszerzett házipálinkát

A jövedéki adótörvény tavaly szeptemberti hatályba lépett új rendelkezései bevezették a magánfőzés fogalmát. A NAV azóta folyamatosan ellenőrzi a kocsmákat, piacokat és boltokat, hogy elejét vegye a házi pálinka kereskedelmi forgalomba hozatalának - ami abban az esetben fordul elő, ha valaki eladja otthoni feleslegét. Feketén beszerzett snapszot azonban egyébként sem mindenki kaphat. Az ilyen fogyasztás - biztonsági okoból -  a megbízható törzsvendégek előjoga.

- Mivel korábban a törvény tiltotta az otthoni pálinkafőzést, azt az előállított mennyiségtől függően jelentős összegű jövedéki bírsággal sújtottuk - mondja dr. Bus Szilvia pénzügyőr őrnagy, a NAV Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság kiemelt főreferense.

Mikor legális a házi pálinka árusítása?

A párlat értékesítésére csak abban az esetben van lehetőség, ha a magánfőző a külön jogszabály (52/2010. FVM rendelet) szerinti kistermelőnek minősül, és megfizette a teljes adómértéket. A párlat értékesítésének további feltétele, hogy azt csak palackozva, a vámhatóságtól igényelt zárjeggyel ellátva, a saját gazdaság helyén folytatott, megfelelő engedéllyel rendelkező vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében lehet értékesíteni.

- Tavaly ősztől a magánfőző által főzetett mennyiségből adómentes az évente legfeljebb 50 liter 86 százalékos mennyiségnek megfelelő párlat (például 100 liter 43 százalékos), feltéve, hogy az a háztartásban való személyes fogyasztásra szolgál. Az ötven litert meghaladó mennyiség szeszadója 2761 Ft/liter százszázalékos tisztaszesz mennyiségre vetítve - közölte az őrnagy.

A hatóság célja megakadályozni, hogy adózatlan pálinkák kerüljenek forgalomba. Amennyiben lebukik egy kereskedő, a kiszabott bírság (legalább 30 ezer forint) mellett előbb harminc napra, ismételt jogsértés esetén pedig hatvan nyitvatartási napra be kell zárnia az üzletét.

A vámhatóság nem vizsgálja a vendégek által fogyasztott alkoholtermékeket, egyrészt „vélelmezve jóhiszeműségüket" másrészt azért, mert a vendégnek „nem áll lehetőségében meggyőződni arról, hogy adózott terméket kínálnak-e fel részére fogyasztásra". 

Pedig dehogynem.

Nyilván a fináncok is tudják, amit "kocsmai szakértőink" közöltek munkatársunkkal. E szerint általában minden kocsmában a törzsvendégek előjoga a házi pálinka ivászat (már ahol van) - ugyanis csak ők tudnak arról, hogy árul-e a főnök házi készítésű párlatot. Egy "idegen" vendéget ki sem szolgálnak a feketén beszerzett áruval.

Baranyában a jövedéki nyilvántartás alapján 2009-ben - amennyiben feltételezzük, hogy mindenki 50 százalékos pálinkát főzetett - 357 592 liter, míg tavaly 358 792 liter pálinkát állítottak elő.

H. L. B. - Fotó: Kováts Judit