Combnyaktöréssel küldték a sürgősségire, fájdalomcsillapítót kapott, belehalt a beteg

2020. január 06. hétfő 08:41

Combnyaktöréssel küldték a sürgősségire, fájdalomcsillapítót kapott, belehalt a beteg

A héten kezdődik a Pécsi Járásbíróságon annak az orvosnak a pere, akit halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak.

 

A bíróság közlése szerint a vádlott a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozott, mint kezelőorvos.

 

2016. március 26-án a kora délutáni órákban a mentők a sértettet - háziorvosának beutalójával - szállították a sürgősségi osztályra. 

A beutalón a háziorvos előzményként rögzítette, hogy a sértett otthonában, aznap reggel elesett és diagnózisként combnyaktörést és könyökzúzódást állapított meg. A sértett saját mosdó helyiségében esett el.

Az Országos Mentőszolgálat dokumentációs lapján szintén combnyaktörést rögzített a sértett esetében. A kezelőorvos vizsgálatának a beteg minden panaszára ki kell terjednie, így mindenképpen el kellett volna végeznie a vádlottnak a háziorvos, illetve az Országos Mentőszolgálat által felállított diagnózis ellenőrzését, kivizsgálását. A vádlottnak vizsgálnia kellett volna, hogy a betegnél csípőtáji törés fennállt-e.

Azonban a vádlott vizsgálata erre nem terjedt ki e törés kizárására, az általa végzett vizsgálat a könyök sebzésének és a térdízület elfajulásos elváltozásának megállapítására jutott, a bal könyök és bal térd röntgenfelvételei alapján.

A könyök sebzését ellátta, a térdfájdalom miatt fájdalomcsillapító szedését rendel el, és kontrollvizsgálatra a háziorvoshoz irányította.

A sértett állapota 2016. március 28. napján rosszabbodott, a háziorvos a egyéb fennálló betegsége, a cukorháztartás felborulása és ismételt combnyaktörés kórismével a sürgősségi betegellátó osztályra utalta.

A combnyaktörés megállapítására irányuló vizsgálatok, a törés diagnózisának elmaradása, a célzott kezelés megkezdésének késedelme az általános állapot rendezési lehetőségének hiánya önmagában elősegítette a sértett állapotának romlását és egyéb sorsszerű, súlyos betegségei állapotának romlásához vezettek.

A kezelőorvosok 2016. március 28-án, bár mindent megtettek a sértett állapotának javítására, a szövődmények elháríthatatlanul a sértett halálához

Forrás: Pécsi Törvényszék