Büntetőfékezés miatt ítéltek el Mohácson egy férfit

2021. július 07. szerda 13:41

Büntetőfékezés miatt ítéltek el Mohácson egy férfit

A Mohácsi Járásbíróság kedden megtartott nyilvános tárgyaláson közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év börtönre és 1 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy mohácsi férfit. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a férfi 2019. május 8. napján 06 óra 20 perckor az 5701-es számú úton közlekedett az általa vezetett tehergépkocsival Bóly irányából Pócsa felé 60 km/h sebességgel.

A vádlott által vezetett tehergépkocsi mögött közlekedett egy másik férfi az általa vezetett autóbusszal, 17 utast szállítva.

A vádlott által vezetett tehergépkocsi előzésébe kezdett 70 km/h sebességgel, ezt a vádlott észlelte, ezért a tehergépkocsija gyorsításába kezdett, hogy megakadályozza azt, hogy a sértett megelőzze.

A gyorsítás kezdetekor a sértett által vezetett autóbusz már a vádlott által vezetett tehergépkocsi előtt volt részben. A vádlott ekkor 80 km/h-ra növelte a sebességét, a sértett ezt észlelte, ezért gyorsítani kezdett, majd észrevette, hogy időközben szemből egy kistehergépkocsi érkezik, ezért további intenzív gyorsításba kezdett, hogy az előzést be tudja fejezni, amely végül sikerült is neki.

A vádlott ezt követően többször rávillogott és rádudált a sértettre, majd a tehergépkocsijával megelőzte a sértett által vezetett autóbuszt.

A vádlott az előzés befejezését követően indokolatlanul intenzív fékezésbe kezdett, amely miatt a sértett vészfékezésre kényszerült: 80 km/h sebességről 30-50 km/h közötti sebességre kellett lefékeznie.

A vádlott ezt követően még háromszor indokolatlanul intenzíven lefékezett a sértett által vezetett autóbusz előtt, és közben obszcén kézmozdulatokat tett.

A vádlott ezt követően a sértett „bosszantása" céljából és azért, hogy S. G. ismételten megpróbálja megelőzni, 30-50 km/h sebességgel közlekedett indokolatlanul. S. G. a vádlott által vezetett tehergépkocsi előzésébe kezdett, amikor is a vádlott indokolatlanul, folyamatosan áttért a szembejövő forgalmi sávba, hogy megakadályozza az előzés végrehajtását.

A vádlott a fenti folyamatos KRESZ szabályszegéseivel az autóbuszon utazók életét, testi épségét veszélyeztette.

A vádlott és a sértett ezt követően behaladtak Pócsára, és a forgalomirányító jelzőlámpánál a tilos jelzés miatt megálltak.

A vádlott kiszállt a tehergépkocsiból, odament a sértett által vezetett autóbuszhoz, őt trágár szavakkal szidalmazni kezdte, többször ráköpött az autóbusz szélvédőjére, megragadta az autóbusz ablaktörlő lapátjait, hogy azokat letörje, azonban ez nem sikerült neki. Ekkor megpróbálta az autóbusz ajtaját kifeszíteni, de mivel nem jutott be az autóbuszba, ezért összetörte az autóbusz visszapillantó tükrét.

A vádlott ezt követően a helyszínről eltávozott.

A vádlott a cselekményével 37.000 forint rongálási kárt okozott, mely nem térült meg.

A vádlott a cselekményével az autóbuszban és az utcán tartózkodókban megbotránkozást és riadalmat keltett.

A vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, az ügyész és a védő három munkanapot tartott fenn a fellebbezése esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Képünk illusztráció.

Forrás: Pécsi Törvényszék