Bringatároló, bemutatók: így működik a gyakorlatban az Ökováros Program az Apáczaiban

2017. január 15. vasárnap 10:31

Bringatároló, bemutatók: így működik a gyakorlatban az Ökováros Program az Apáczaiban

2012-ben fogadta el Pécs az Ökováros-Ökorégió Programot. A pécsi általános iskolák részére hirdetett pályázat ehhez a koncepcióhoz illeszkedik. Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban kerékpártárolót építettek, s balesetvédelmi oktatást is tartottak a diákoknak az elnyert támogatás segítségével.  

Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ a közelmúltban szintén részt vett a LÉPJ!-Légy Pécs Jövője! pályázaton, ami a város mottójává is vált. A pályázat célja, hogy anyagilag támogassa ezeket az intézményeket, és további fejlesztésekre is lehetőség nyíljon.

Az iskola kültéri beruházást vállalt, kerékpártárolókat vásároltak az intézmény bejáratához. Mivel a portáról pont rá lehet látni az új szerzeményre, így folyamatos őrzés alatt állnak is a kerékpárok. Néha még kutyákat is kikötnek a tárolóra, így nem csak a biciklik vannak biztonságban a területen.

Az elnyert pályázatban a maximális összeget célozta meg az intézmény, és el is nyerte, ami kétszázezer forintot jelentett.

A második pályázati terület az Ökováros-Ökorégió Alapítvány által szervezett programokhoz való eljutás volt. Utazási költséget lehetett igényelni, amit szintén megpályázott az iskola. A pályázati pénzből ellátogattak az adventi kézműves vásárba is, ahol különböző újrahasznosítható alapanyagokból készült tárgyakat nézettek meg a gyerekek, ezek praktikus karácsonyi ajándéknak szolgáltak az időszakban.

Egy nagyobb iskolagyűlésen ünnepélyes keretek között avatták fel a tárolókat. Körülbelül ezer gyerek vett részt az eseményen, őket is fontos volt tájékoztatni az újításokról. Civil szervezeteket is megszólítottak, többek között a rendőrség közlekedésbiztonsági és balesetvédelmi osztályát is, akik segítségével ezen a napon közlekedéssel kapcsolatos játékos helyzeteket, feladatokat és szituációkat hajtottak végre a gyerekek. Ezen a programon közel száz gyermek vett részt.

Két triál kerékpárost fiatalember is ellátogatott az eseményre, akiket az iskola hívott meg. Látványos bemutatót tartottak a gyerekeknek.

Rajzkiállítást is szerveztek a tanulók rajzaiból, amiket az iskola üvegablakaira ragasztottak ki. Meglepetésként pedig ökoiskolai jelvényeket is kaptak a munkálkodó diákok.

 


 

Pauska Petra