Böjti gondolatok és gasztronómia

2009. április 04. szombat 20:01

Böjti gondolatok és gasztronómia
Az alábbiakban Fertői Miklós (képünkön) főzőtársunk gondolatait és receptjeit mutatjuk be a böjti időszakkal kapcsolatban.

Lodovico Cornaro (velencei dózse) szerint:

Negyvenedik életév után legtöbbet segít rajtunk az a táplálék, amit nem ettünk meg.

Hamarosan itt a Húsvét, vagyis éppen a nagyböjt (hamvazószerdától- nagyszombatig) idejében vagyunk. Ezért úgy gondolom, hogy egy gastro-rovatban is meg lehet, talán illik is említeni néhány érdekes dolgot ezzel kapcsolatban.

Mi is a böjt? Egyesek azt mondják: az élet része, egy módszer mellyel az ember ősidők óta óvja, védi, megőrzi testétének, lelkének, egészségét. A szervezet tavaszi nagytakarítása. Hogy is van ez? Évezredekkel ezelőtt az emberek (ugyanúgy, mint az állatok is) a változó időjárási viszonyok a szegényes körülményekhez való kényszerű alkalmazkodásaik következtében rendszeresen böjtölni kényszerültek.

Ilyenkor szervezetük valamelyest legyöngült ugyan, de egyben kiürült és megszabadult az esetleges súlygyarapodástól, elsősorban a testükben felhalmozódott káros salakanyagoktól. Kutatások kiderítették, hogy nemcsak a sanyarú élethelyzet miatt nem ettek, hanem mert a lelküket meg akarták szabadítani a démonoktól.

A böjtöléssel adtak hálát az isteneknek a táplálékért, az életben maradásért. Ezzel már az egyházi böjtölés alapjaihoz érkeztünk, mert idővel a különböző egyházak is átvették és alkalmazták a böjtöt, elég ha csak a nagy vallásalapítók történeteit számba vesszük. Mózes, Buddha, Jézus, Mohamed - mindnyájan keményen böjtöltek tanításaik kikristályosodása előtt.

A katolikus egyház mára csupáncsak hamvazószerdára és nagypéntekre korlátozza a szigorú böjtöt, a Húsvétig terjedő időben pedig minden péntekre a hústól való tartózkodást tartja szükségesnek. Ez a hústól való tartózkodás is kikerülhető a hallal, mint külső megtermékenyítéssel szaporodó állatfajjal.

Miképpen fejti ki gyógyító hatását a böjtölés?

„A vérből, az erekből kitisztulnak a mész és zsír, a belekből a méreglerakódások. A májnak nem kell a folyamatosan beáramló ételeket méregtelenítenie. A bőr pórusain keresztül távoznak a kötőszöveti mérgezőanyagok, a testfelület is megkönnyebbül. A táplálék megvonására az agyban boldogság hormon (szerotin) szabadul fel. A lélek is kisimul. A böjt során megtakarítható a szervezet energia fogyasztásának 30 %-a, mert ezt nem az emésztésre kell fordítania, viszont a test gyógyítására hasznosíthatja."

E hosszúra nyúlt bevezető után szeretnék néhány receptet közreadni, hogy a böjti időszakban is élvezetes, változatos étkeket tudjunk készíteni, például ha vendégeket kapunk.


Medvehagyma krémleves

Kevés olajon folyamatos kevergetéssel felolvasztunk 2 db szárnyas húsleves kockát, majd ezen megpirítunk 2 evőkanál lisztet, hozzáadunk 1 csokor apróra vágott medvehagymát, kissé megfonnyasztjuk, és felöntjük 6-7 dl hideg vízzel, csomómentesre keverjük, összeforraljuk, ha kell, sózzuk.

Csipetnyi fehér borsot és szerecsendiót szórunk rá. Mérsékeljük a tüzet és belekeverjük az előre 1 tojás sárgájával, 3 dl főzőtejszínnel elhabart sűrítő masszát. Meghintjük 1 fél citrom reszelt héjával, aki a savanykás ízeket kedveli a levét is belenyomhatja.

Tálaláskor 1 fél zsemlét megpirítunk, a tetejére trappista sajtot reszelünk, a levesünkre helyezzük és grillsütőben addig melegítjük míg a sajt ráolvad a zsömlére.(Ha nem böjtben készítem, 5dl vizet és 2 dl száraz fehér bort adok hozzá.)


Böjti káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg aszalt gyümölcskeverék, 10 dkg főtt gesztenye, 2 alma, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, 6-8 db szegfűbors, 8-10 szem feketebors, 1-1 kávéskanál őrölt babér, csombor, 3 dl főzőtejszín, 1 csokor metélőhagyma.

Az almát meghámozom, félbe és karikára, a gesztenyét, aszalt gyümölcsöket apróra, a hagymát kockára vágom. A káposztát csak akkor szabad átöblíteni, ha nagyon savanyú!

Kevés olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem az előkészített alkotórészeket, a fűszereket összekeverem az egészet, felöntöm vízzel (épphogy ellepje) és megfőzöm. Mikor megpuhult a káposzta hozzákeverek 3dl főzőtejszínt, összemelegítem. Tálaláskor megszórom a snidlinggel. Egyszerű és nagyon finom.


Szent Péter hala magyarosan

Hozzávalók: 1 kg körüli pikkelyes ponty, 2 db vöröshagyma, 2 db savanyú alma, 10 dkg vaj, 25 dkg cukorborsó, 1 db zsemle, 1 dl tej, 1 citrom, só, cukor, szerecsendió, bors, 1 kávés kanál reszelt gyömbér, 1 csomag petrezselyem.

A megtisztított halat feldarabolom, fejéből, farkából kevés sóval, kevés vízzel alaplevet főzök. A haldarabokat besózom, enyhén borsozom, félreteszem.

Az almákat meghámozom, feldarabolom, meglocsolom citromlével. A hagymát kockára vágom, a zsemlét tejbe áztatom. Mikor a hal elválik a csonttól, a nagyobb darabokat lefejtem róla és a lében hagyom, a többit eltávolítom.

Beleteszem a borsót, roppanósra főzöm. Magasabb oldalú serpenyőben megolvasztom a vajat, beleteszem az apró kockára vágott hagymát, később az almát is. Óvatosan átforgatom benne a halszeleteket. Ráöntöm a borsós hallét, (nem szabad ellepnie a halat) ráreszelek egy fél citrom héját, ízlés szerint meghintem szerecsendióval, csipetnyi sóval cukorral, belerakom a gyömbért, majd a jól kinyomott áztatott zsemlét is szétterítem benne és fedő nélkül lassú tűzön párolom, közben rázogatom.

Tálaláskor meglocsolom egy kis citromlével, meghintem a petrezselyemmel. A halnak nem szabad szétesnie, akkor lesz jó, ha a zsömle mártás szerűvé sűríti a hallevet. Ha nem böjtkor készítjük, a recepthez 2 dl száraz fehérborra van szükségünk, amiből 1 dl a lébe kerül, a másikat pedig rögtön megisszuk!


Körte Szép Heléna módra

Személyenként 1-1 db Alexander vagy Vilmos körtét veszünk. Ügyelünk, hogy a szára is meglegyen. Meghámozzuk és mézes boros vízben, amibe egy zacskó forralt bor fűszerkeveréket teszünk, megfőzzük úgy, hogy szépen egyben maradjon és a szára se törjön le. A levében hagyjuk kihűlni, majd kivesszük lecsöpögtetjük, hideg helyre tesszük.

Tibi étcsokoládét vízfürdőn felolvasztunk, néhány csepp olajat és egy kevés tejszínt öntünk hozzá, majd a tálon előre elrendezett körtékre öntjük. A szárak mellé citromfűből levélkéket tűzünk.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet