Bodrogi Gyula és Páva Zsolt átadták hétfőn délelőtt az új pécsi lakatfalat

2013. június 10. hétfő 13:41

Bodrogi Gyula és Páva Zsolt átadták hétfőn délelőtt az új pécsi lakatfalat

Újra van hová elhelyezni a függőzárakat Pécs belvárosában: a kétméteres acélcsövek által alkotott új lakatfalat a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében adták át a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

Az összesen százötven darab két méter magas és hármasával összehegesztett acélcsőből álló, körbejárható, a Sétatér fasorába illeszkedő és hétezer lakatot is elbíró alkotás a Janus Pannonius utcai lakatfal fejlesztésére kiírt ötletpályázat győztese, Zöldhegyi Zoltán pécsi mérnökhallgató tervei szerint készült, kivitelezését egy vasipari vállalkozás a saját költségén végezte el.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az átadáson mondott beszédében kitért arra, hogy a lakatolás mintegy 30 éves hagyomány Pécsett, helybéliek és turisták mellett több hírességnek, köztük Letícia spanyol hercegnének, férjének és José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének is van már lakatja a városban.

TEKINTSE MEG A LAKATFAL ÁTADÁSÁN KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT!




Weisz Fanni, Pécs arca arra biztatott mindenkit, hogy próbálja ki a lakatolást, Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, a POSZT díszvendége pedig hangsúlyozta: az új lakatfal akkor lesz igazán kész, ha megtelik lakattal. A lakatok elhelyezése közben mindenki mondja el a vágyát, teljesülni fog, ezt garantálom - jegyezte meg, majd elhelyezte az első lakatot az építményen.

A pécsi lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista tett lakatot a Janus Pannonius utcában található rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak.

Mára szerelmespárok, turisták tízezrei fejezték ki ezzel a városhoz vagy egymáshoz való kötődésüket. A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott lakatok tömege a megyeszékhely egyik látványossága lett, és bekerült több Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba.

A lakatfal fejlesztésére azért van szükség, mert a lakatok száma évente mintegy ötezerrel nő, és már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából.

Fotók: Dittrich Éva